Bouw je eigen woongemeenschap

Wegens grote belangstelling voor hun startbijeenkomsten vorig jaar hebben de mensen van Bureau Viertel 2018 uitgeroepen tot het jaar van de Zet je dromen in de steigers-Academy’. Vanaf begin maart organiseren ze elke maand een bijeenkomst. Hier leer je stap voor stap hoe je je eigen woongemeenschap uit de grond kan stampen. Elke bijeenkomst staat in het teken van één specifiek thema. De nadruk ligt daarbij vooral op de praktische kant van de zaak. De Academy is zowel bedoeld voor losse dromers als voor mensen, die hun eerste stappen op weg naar een woongemeenschap al hebben gezet.

Je eigen woongemeenschap

Veel mensen dromen van gemeenschappelijk wonen en dat is niet zo gek. Samen met een groep gelijkgestemden kan je zoveel meer voor elkaar krijgen. Betaalbaar ecologisch wonen bijvoorbeeld. Of het creëren van een bruisend buurtleven met gemeenschappelijke ruimtes en betrokkenheid. Je kan elkaar makkelijker helpen met bijvoorbeeld oppassen of het delen van spullen, die je niet de hele tijd nodig hebt, zoals gereedschap. En als je samen het onderhoud en het beheer voor je rekening neemt, kun je je eigen buren uitkiezen en heb je zeggenschap over je eigen woonomgeving.
Strowijk Iewan

Gemeenschappelijk wonen moet je zelf organiseren

Gemeenschappelijk wonen kan niet georganiseerd worden door een projectontwikkelaar of door de overheid. Het moet vanuit de mensen zelf komen, maar het wiel hoeft niet elke keer opnieuw uitgevonden te worden. Kennis is er om te delen, dachten ze bij Iewan, de strowijk in Nijmegen. “Wij zijn er acht jaar mee bezig geweest: van het eerste idee tot de oplevering, maar dat moet sneller kunnen,” vertelt Mare Nynke Zijlstra. “Wij organiseren iedere maand een rondleiding bij Iewan, maar daar is geen tijd en ruimte om alle vragen beantwoorden. Daarom heb ik samen met Hanneke Beld Bureau Viertel opgericht en zijn we vorig jaar begonnen met twee startbijeenkomsten met als titel Zet je dromen in de steigers.”  De bijeenkomsten waren zo succesvol dat er dit jaar de Academy is met maandelijkse bijeenkomsten.

Dromen In De Steigers E1516366006443

Schrijf een visie

De eerste bijeenkomst van de Academy is zaterdag 3 maart. Het thema is dan het schrijven van een visie, want zonder visie ben je nergens. “Iedereen wil ecologisch, duurzaam, gemeenschappelijk en dingen delen, maar dan blijkt toch dat de één daar heel anders over denkt dan de ander,” legt Mare Nynke uit. “Wij hebben er een jaar voor uitgetrokken om een goede visie te schrijven, maar het resultaat is dan ook dat de visie nog steeds staat en alle bewoners zich er nog steeds in kunnen vinden. Het is belangrijk om de kernwaarden van je groep goed te formuleren in je visie. Voor ons is dat duurzaamheid, gemeenschappelijkheid en een open en educatieve uitstraling. Maar het kan ook zijn dat je spiritualiteit belangrijk vindt, of bijvoorbeeld kunst & cultuur, gezondheid of politiek.”

Dromen In De Steigers 3 E1516365926903

Een lange adem

“Je moet wel bereid zijn er tijd en energie in te steken, ”gaat Mare Nynke verder. “Je moet de motivatie wel echt hebben. Maar heel veel mensen hebben dat ook: ze willen niet in een grijs flatje drie hoog achter in een anonieme wijk wonen. Dat was letterlijk ook ons schrikbeeld.” Ookwoningcorporaties zijn over het algemeen enthousiast om mee te werken. “We hebben er hier al heel wat op bezoek gehad. Voor hen is het ook aantrekkelijk: je hebt betrokken bewoners, die voor een veilige, schone en groene buurt zorgen omdat ze zich verantwoordelijk voelen voor hun woonomgeving.”

Dromen In Stiegers2 E1516366084212

Bouwen aan je eigen woongemeenschap

Het eerste voorzichtige succesverhaal van Zet je dromen in de steigers is al een feit. “Op één van de twee startbijeenkomsten vorig jaar hebben twee losse dromers uit Apeldoorn elkaar ontmoet. Ze hebben inmiddels een groepje gelijkgezinden bij elkaar verzameld en zijn aan de slag gegaan. Ze moeten nog even voordat hun dromen werkelijkheid worden, maar ze gaan ervoor en ik heb er echt vertrouwen in dat het goed gaat.“
Op 3 februari is er nog één startbijeenkomst met algemene informatie. Vanaf 3 maart is er elke eerste zaterdag van de maand een bijeenkomst van de Academy. Deze bijeenkomsten zijn ook los te boeken via de site van Bureau Viertel.
 

Over de schrijver

5 gedachten over “Bouw je eigen woongemeenschap”

 1. Hoi Klaas
  Nee wij weten ook niets in Friesland maar zijn wel op zoek.
  Als jij iets komt te weten horen wij dat graag,ook als wij iets horen melden wij ons.
  Petra

 2. Ik ben geïnteresseerd voor iets dergelijks in Friesland. Er staan hier grote boerderijen te koop voor relatief weinig. Dat heeft potentieel. Niet zweeds maar toch interessant lijkt me. Ik ben midden vijftig, heb geen ervaring met dit soort initiatieven. Wel open om er over na te denken. Kent iemand dit soort initiatieven in het Noorden.

  1. Beste Klaas,
   De mensen van Bureau Viertel organiseert een startbijeenkomst op 3 februari. Dat is weliswaar in de buurt van Nijmegen, maar er komen mensen uit het hele land. Vorig jaar hebben twee mensen uit Apeldoorn elkaar daar ontmoet en die zijn samen begonnen aan het opzetten van het traject. Misschien heb je daar wat aan? Via de link in het artikel kom je op hun website en kan je contact met ze zoeken. Succes! groet, Wyke

Reacties zijn gesloten.