De BouwAkademie wil samen werken aan de toekomst

Op dinsdag 14 februari opent de BouwAkademie in Rotterdam. Dit is een splinternieuw initiatief van Buurman. De BouwAkademie is een laagdrempelige werkomgeving voor mensen die al een langere tijd zonder werk zitten of moeite hebben met het behouden van een reguliere baan. Het grootste deel van de werkzaamheden van de BouwAkademie zijn gericht op het ‘upcyclen’ en hergebruiken van afvalmaterialen uit de bouw. Zo timmeren ze aan een duurzamere samenleving voor mens én milieu. We spraken Laura Rosen Jacobsen over dit gave initiatief.
Een mooie missie
De missie van de BouwAkademie is om mensen die al langere tijd thuis zitten weer actief deel te laten nemen in de samenleving. Laura Rosen Jacobson vertelt bevlogen:
“Voor veel mensen met een uitkering wordt de afstand naar de arbeidsmarkt steeds groter. Wij bieden daarom trajecten aan in onze werkplaats. Hier kunnen mensen werkervaring opdoen en (weer) wennen aan het werkritme voordat ze op zoek gaan naar een nieuwe baan. Wij geloven dat een stimulerende en positieve werkomgeving daarbij heel belangrijk is. De BouwAkademie is daarom gevestigd in de Keilewerf. Dat is een creatieve broedplaats voor jonge ondernemers en makers in Rotterdam.”
Bouwakademie

De kansen van de maakindustrie
De BouwAkademie is opgericht vanuit Buurman, een winkel en werkplaats voor hergebruik van (bouw)materialen. Bij Buurman kregen ze regelmatig de vraag of ze vrijwilligers een reintegratie traject een plek konden bieden. Laura Rosen Jacobson vertelt enthousiast:
“We besloten om een aparte entiteit op te richten met een eigen werkplaats en professionele begeleiding. Er liggen namelijk veel kansen in de maakindustrie. Bovendien is ervaring met bijvoorbeeld houtbewerking een nuttige vaardigheid voor velen. Daarnaast hebben (bouw)bedrijven vaak moeite met het aannemen van mensen uit een uitkeringssituatie. Op deze manier slaan we een brug en maken we het zowel voor de kandidaten als voor de bedrijven gemakkelijker om een volgende stap te nemen.”
“Tot slot hebben veel van onze activiteiten te maken met hergebruik van bouwmaterialen. Door afvalmaterialen van bouwplaatsen te verwerken zijn ze weer beschikbaar voor hergebruik. Zo dragen ook voor het milieu ons steentje bij.“
Bouwakademie

Werkzaamheden
De werkzaamheden bij de BouwAkademie bestaan uit allerlei (de)montageklussen met een lichte tot matige fysieke belasting. Deze worden zelfstandig of in teams uitgevoerd onder begeleiding van vakmensen. Laura Rosen Jacobson licht toe:
“Afvalmateriaal uit de bouwsector (vooral hout) wordt door de deelnemers van de BouwAkademie ‘geupcycled’ naar bruikbaar bouwmateriaal of compleet nieuwe producten. Samen met de betrokken marktpartijen wordt er gezocht naar het creëren van ‘nieuw werk’ om verdringing zoveel mogelijk te voorkomen.”
Een succesvolle pilot
Het afgelopen half jaar heeft de BouwAkademie een pilot gedraaid. Zo konden ze kijken of de Bouwakademie een haalbaar idee is. Laura Rosen Jacobson blikt terug:
“We hebben het afgelopen half jaar een enorme variatie aan kandidaten meegemaakt: van vluchtelingen tot mensen in de schuldsanering. Het is best een uitdaging geweest om iedereen goed te begeleiden en een stapje verder te helpen. Persoonlijke aandacht en een goede werksfeer zijn daarin heel belangrijk geweest.”
“De uitkomst van de pilot is een systeem waarin we nu werken. We werken met kleine teams van 3 tot 5 man met 1 begeleider, die een breed scala van werkzaamheden uitvoeren. Van bouwplaatsopruiming en gebouwontruiming tot het maken van kratjes en broodplanken.”
Bouwakademie

Toekomstplannen
De BouwAkademie klinkt als een geweldige plek die wel eens een groot succes kan worden. Laura Rosen Jacobson is dan ook optimistisch over de toekomst:
“De eerste droom is inmiddels al bijna gerealiseerd; we zijn aan het verhuizen naar een nieuwe, grotere locatie. Daar hebben we plek voor meer kandidaten en hebben we een eigen zaagruimte en beter gereedschap. In de toekomst zouden we graag meer opdrachten buiten de deur doen om de jongens een grotere diversiteit aan werkzaamheden te laten ervaren.”
“Verder zou het fantastisch zijn als we een grotere rol zouden kunnen spelen in het hergebruik op bouwplaatsen. Door ter plekke aan afvalscheiding te doen bijvoorbeeld en zo meer hergebruik van bouwmaterialen mogelijk te maken.”

Wil jij meer weten over de BouwAkademie? Klik dan hier voor de site en Facebookpagina. Wil je 14 februari graag naar de open dag komen? Stuur dan een mailtje naar bas@buurman.in

Over de schrijver

1 gedachte over “De BouwAkademie wil samen werken aan de toekomst”

  1. Zo’n project op zich vind ik een goed idee. Niet als ‘toeleiding naar de arbeidsmarkt’, maar als een bedrijf op zich. Het is niet zomaar, dat veel mensen een ‘afstand tot de arbeidsmarkt’ hebben … de arbeidsmarkt raakt te ver van de menselijke behoeften af!

Reacties zijn gesloten.