Op BouwLab in Nijmegen wordt er geëxperimenteerd met nieuwe vormen van wonen, werken en bouwen. Van 28 maart tot en met 23 september 2016 kan je er langs komen om mee te denken over creatieve oplossingen en vernieuwende ideeën over tijdelijkheid, flexibiliteit en duurzaamheid. We spraken projectmedewerker Bibi Cornelissen (Fabrikaat) over dit bijzondere project.
Wat is jullie achtergrond?
BouwLab wordt georganiseerd door Fabrikaat en Architectuur Centrum Nijmegen(ACN).
Katerien Bast-ter Meulen – initiatiefneemster van Fabrikaat – komt graag op plekken waar een goede energie hangt, waar je als een magneet naar toe gezogen wordt omdat er inspirerende en vernieuwende dingen gebeuren. Met het oprichten van Fabrikaat heeft zij het initiatief genomen om reuring te creëren op plekken waar het leven uit is.
Hoe doet Fabrikaat dat precies?
Fabrikaat organiseert tijdelijke placemaking projecten door beeldende kunst en ontwerp. Tussentijdse plekken die wachten op een definitieve bestemming krijgen een nieuw gebruik en nieuwe waarde. Dit doen we door kunstobjecten of ontwerpen te realiseren die fungeren als katalysator voor een nieuw gebruik. Onze werkwijze is altijd gericht op verbinden en samenwerken. We verbinden sectoren aan elkaar om tot innovatieve zienswijzen en oplossingen te komen. En we zoeken naar vernieuwende ideeën over hoe we omgaan met de ruimte om ons heen.
Op dit moment zijn jullie bezig met een bijzonder project. Wil je daar iets meer over vertellen?
In BouwLab maken we een programma waarin we mensen uitnodigen en inspireren mee te denken over een voor hen leefbare (woon)omgeving. We bieden daarmee een plek waar nieuwe samenwerkingen kunnen ontstaan, die vervolg kunnen krijgen in GR#D.
GR#D (spreek uit: grid) wordt ons nieuwe placemaking project. GR#D bestaat uit een modulair frame waarin mensen hun zelfontworpen woon- en werkplekken bouwen voor een tijdelijke periode. Op een plek die nog tot ontwikkeling moet komen willen we de aanzet geven tot een energiek en leefbaar gebied. De kersenboomgaard in de Waalsprong in Nijmegen is de locatie waar GR#D voor het eerst zal worden opgebouwd en kan uitgroeien tot een hotspot. Een plek waar mensen zich thuis voelen en die tegemoet komt aan hoe mensen zelf deze plek willen gebruiken.
BouwLab wordt dus door jullie georganiseerd als een aanloop naar GR#D. Wat gebeurt er allemaal op BouwLab?
BouwLab geeft de komende maanden een actueel beeld van de ontwikkelingen die gaande zijn op het gebied van wonen, leven en stadmaken. In een aantal bijzondere en wisselende objecten en tiny houses nodigen we de bezoeker uit om alternatieven te beleven. Daarnaast hebben we een programma dat bestaat uit lezingen, exposities en debatten. Daarmee willen we de bezoekers uitdagen om met elkaar in gesprek te gaan en mee te doen met het daadwerkelijk bouwen van bijzondere huizen.
Verder kan je ook op BouwLab overnachten in de Solid Family van Boomhuttenfest.
Wat is de missie van BouwLab?
Anno 2016 begeven we ons in een veranderende samenleving waarin we meer invloed hebben op hoe we onze leefomgeving inrichten en waarin een groeiende behoefte ontstaat aan nieuwe manieren van wonen. Burgers, bedrijven en instellingen ontwikkelen innovatieve ideeën en oplossingen om hier vorm aan te geven. We willen de bezoeker inspireren en mee laten denken over slimme oplossingen en vernieuwende ideeën rondom tijdelijkheid, creativiteit, duurzaamheid en betaalbaarheid in de stad. In ons programma en in de op locatie gebouwde alternatieve huizen en ruimten stimuleren we cross-sectorale samenwerkingen.
Welke rol speelt duurzaamheid op BouwLab? En kan je een aantal voorbeelden geven?
Duurzaamheid speelt een belangrijke rol op BouwLab. We proberen zo energiezuinig te werken en maken gebruik van alternatieve energiebronnen. ‘Normale’ voorzieningen als gas, water en elektriciteit ontbreken op het terrein. We maken daarom gebruik van zonne- en windenergie. Op het terrein van BouwLab staat de MIR, een zelfvoorzienend mobiel expeditie-station met een container die zelf stroom opwekt en overal onafhankelijk kan staan. Door een windmolen en zonnepanelen worden accu’s opgeladen die als (nood)stroomvoorziening werken. Ook bevat de container van de MIR een broeikas waarin we onze eigen groenten kweken.
Verder werd begin deze week de Afrikawoning van Green Buildings For All (GB4All) geplaatst. Zij ontwikkelden deze volledig zelfvoorzienende woning voor landen en regio’s met behoefte aan (tijdelijke) elementaire huisvesting. Dit concept ontwikkelen zij momenteel door voor toepassing op de Nederlandse woningmarkt. GB4All is één van de pitchers tijdens de B hungry & get fed presentaties a.s. vrijdag 8 juli. Hun missie is het neerzetten van een volledig ‘groene wijk.’
Hoe denken en hopen jullie dat de stad van de toekomst er uit ziet?
We merken onder onze bezoekers en publiek dat er een groeiende behoefte is aan nieuwe en alternatieve woonvormen. In BouwLab proberen we de mogelijkheden voor de toekomst samen te ontdekken en vorm te geven.
Als Fabrikaat experimenteren we met het ontstaan van nieuwe, aantrekkelijke plekken die aansluiten op, aanzetten en inspireren tot een ander gebruik. De stad een plek is die samen vormgegeven en gebruikt wordt.
Wil je meer weten over BouwLab Nijmegen? Klik dan hier voor de website of Facebookpagina.
Ben of ken jij iemand die ook bijzonder (en groen) woont? Dan kan je ons een mailtje sturen op redactie@hetkanwel.nl. Als je in het onderwerp ‘wonderlijk wonen’ zet komt het bij de juiste persoon terecht. We zijn benieuwd!
Alle prachtige afbeeldingen zijn van BouwLab Nijmegen.
BouwLab: wonen, leven en stadmaken
- Geplaatst door De Kleine Toekomst
- 5 juli 2016
- Duurzaam wonen
Over de schrijver

De Kleine Toekomst
De Kleine Toekomst oftewel Gerda heeft beeldende kunst gestudeerd. Ze schreef tot 2017 regelmatig voor hetkanWEL over mensen en initiatieven, die de wereld een stukje beter en mooier maken. Tegenwoordig schrijft ze over hedendaagse kunst voor landelijke tijdschriften en websites en werkt ze aan een boek voor jonge makers.
Ga naar alle blogs van deze auteur De Kleine Toekomst
De Kleine Toekomst oftewel Gerda heeft beeldende kunst gestudeerd. Ze schreef tot 2017 regelmatig voor hetkanWEL over mensen en initiatieven, die de wereld een stukje beter en mooier maken. Tegenwoordig schrijft ze over hedendaagse kunst voor landelijke tijdschriften en websites en werkt ze aan een boek voor jonge makers.
Ga naar alle blogs van deze auteur