Dit huis is gemaakt met bouwstenen van kurk

Dat kurk veelzijdig is, weten we. We hebben al van alles de revue zien passeren: van schoenen tot tassen, van vloeren tot muurisolatie en van yogablokken tot aan prikborden en onderzetters. Maar nu is er iets nieuws: in Engeland gebruiken ze bouwstenen van kurk. De bouwstenen worden als legoblokken op elkaar gestapeld en vormen zo de muur én het dak van het huis. En waarom ook niet? Want kurk is natuurlijk, isolerend, herbruikbaar, antibacterieel en duurzaam. Het huis won dan ook een aantal Riba Sustainability Awards.

Bouwstenen van kurk

Het Cork House in Berkshire (Engeland) is gemaakt van duurzaam geproduceerde kurkblokken uit Portugal. De blokken zijn gemaakt van restmateriaal, dat overblijft na het produceren van wijnkurken. Met behulp van een stoompers wordt het kurk geconsolideerd en bij elkaar gehouden door natuurlijke suberin-hars. Daarna wordt het in blokken gezaagd, die in dit geval dus als bouwstenen gebruikt zijn.

De bouwstenen zijn met behulp van een machine allemaal op maat gemaakt en hebben sleuven en uitsteeksels, die naadloos in elkaar passen. Op deze manier kunnen de blokken als het ware als legostenen op elkaar gestapeld worden. Er komt geen water, lijm of cement aan te pas. Hierdoor is het huis niet alleen makkelijk met de hand in elkaar te zetten, maar in de toekomst ook weer makkelijk uit elkaar te halen. De bouwstenen van kurk kunnen daarna opnieuw worden gebruikt of gerecycled.

100% plantaardig materiaal

Voor zover de bouwers weten, is dit de eerste keer dat kurk op deze manier als bouwmateriaal gebruikt wordt. De constructie van het huis bestaat verder uit houten balken, die het gewicht opvangen. Het kurk maakt het huis wind- en waterdicht, zorgt voor isolatie en het materiaal is ook nog eens brandveilig. Wat wel zo handig is met een houtkachel in de woning.

Voor zover de bouwers weten, is dit de eerste keer dat kurk op deze manier als bouwmateriaal gebruikt is. En hoewel het heel duurzaam is, hangt er wel een prijskaartje aan. Kurk wordt namelijk gemaakt van de bast van de kurkboom, die maar eens in de tien jaar geoogst kan worden. Zouden we allemaal huizen met bouwstenen van kurk willen maken, dan is het hard nodig om de krukproductie op te schroeven.

Foto bovenaan: Ricky Jones via RIBA

Wat vind jij van het Cork House en zie jij kurk als toekomstig bouwmateriaal zitten? Laat het ons weten door hieronder een reactie achter te laten.

Over de schrijver

3 gedachten over “Dit huis is gemaakt met bouwstenen van kurk”

  1. Ja, daar gaan we weer: een duurzaam huis waarvan het materiaal brandveilig is. Wel zo handig met een houtkachel in de woning. Wat is er dan zo duurzaam aan een houtkachel?
    Wat is er duurzaam aan het verbranden van hout dat een grondstof is en géén brandstof?
    Wat is er nu duurzaam aan het bouwen van een huis met duurzame materialen en tegelijkertijd de ons omringende lucht te vervuilen met houtrook?

  2. Zeker een mooi product en deel van de oplossing, want helemaal helemaal biobased.

    Ik vraag me wel een aantal zaken af, ten eerste is er een LCA gemaakt, ten tweede is dit op te schalen, en als laatste is er geen tekort aan kurk?

Reacties zijn gesloten.