Boyan’s plan
Het idee van Slat is om drijvende stukken band op zee te installeren. Deze vormen samen een barrière. Het systeem werkt op zonne-energie, maar het plastic zelf komt door de stroming van het water op de juiste plek.
Een team van wetenschappers en ingenieurs heeft Boyan’s plan een jaar lang op haalbaarheid getest. Nu is het project in een volgende fase beland: vanaf 2016 wordt een proefopstelling twee jaar lang getest bij Japan.
Toch heeft de uitvinding ook nadelen: hij kan microplastics waarschijnlijk niet opruimen. Microplastics zijn kleine stukjes afval en microbeads. Deze microbeads zijn een groot probleem van de vervuiling van het water. Het zijn piepkleine korreltjes kunststof die in van alles en nog wat zitten. Denk aan tandpasta, maar vooral ook scrub. In het ergste geval zou het project zelfs plankton kunnen vernietigen. Andere dieren die in de oceaan leven hebben trouwens nergens last van volgens de wetenschappers, omdat er geen netten worden gebruikt. Hierdoor is het bijna onmogelijk voor deze dieren om verstrikt te raken. Als laatste produceert de barrière een hoeveelheid CO2 die vergelijkbaar is met wat een paar honderd auto’s zouden produceren. Volgens het bedrijf van Slat is dit een “verwaarloosbare hoeveelheid in vergelijking met de mogelijke alternatieven”. Denk dan bijvoorbeeld aan schepen die rond moeten varen (op dieselolie!) om al het plastic te verzamelen.
[adrotate banner=”34″]
Ocean Cleanup Array ruimt binnenkort plastic soep op
De bedoeling is om binnen vijf jaar een bijna 100 kilometer lange versie te maken van de barrière. Deze zou volgens Slat ongeveer de helft van de plastic soep in de Stille Oceaan kunnen opruimen. Volgens de haalbaarheidsstudie van de wetenschappers zal die versie dat kunnen doen in zo’n 10 jaar.
Hoewel Boyan’s vondst een hoop plastic in de zeeën en oceanen kan opruimen, is het natuurlijk nóg beter om het plastic te onderscheppen voor het in het water komt.
Bron: Grist
6 reacties op “In 2016 gaat Ocean Cleanup van Nederlandse student Boyan Slat van start”
geweldig en dit is weer goed leermateriaal om op middelbare scholen te laten zien! Er zou een leervak moeten komen over het belang van afvalscheiding. Jong geleerd is goed gedaan!! In het belang van het voortbestaan van onze planeet en wellicht worden er nog meer ideeen geboren.
Prachtig! Dit is in het groot, wat ik in het klein doe. Elke dag mijn strandje ontdoen van plastic. En mijn buurman zorgt voor nieuwe voorraad, want die dondert elke dag zijn plastic in zee Hij wil niet naar me luisteren. Daar moet ook meer aandacht aan besteed worden, zeker hier in de Filipijnen. Veel succes vanaf Cebu.
Goede reactie van Bart maar aan de andere kant gewoon schandalig dat van alle millionaires en milliardaires er ‘slechts’ 2 miljoen uit komt. Niet van mensen die het zouden moeten doen met geld dat men toch nooit op kan maken maar d.m.v. crowdfunding dus met kleinere bedragen hoogstwaarschijnlijk van Jean avec le Casquette.
Ik vind het een mooi project maar word tegelijk wat moedeloos dus dat er zo weinig mensen met poen inspringen.
Waar is bijvoorbeeld WA? Die heeft altijd ‘in het water’ gezeten voordat hij koning werd. Mensen doe godverju iets. Het gaat om het voortbestaan van de aarde. Van de mensheid vind ik zelfs op de tweede plaats komen want die maken alles toch kapot, de goede uitgezonderd uiteraard.
Kijk naar de video van de Partij voor de Dieren : “Sea the Truth”.
Om erbij te vloeken is ook geen voorbeeld stellen. I.p.v. hier te lopen tieren over wat anderen verkeerd doen: heb je zelf iets eraan gedaan om geld ervoor in te samelen…?
“Toch heeft de uitvinding ook nadelen: hij kan microplastics waarschijnlijk niet opruimen.”
Dit is geen nadeel (met negatieve effecten), maar een beperking. Bovendien beginnen microplastics als grotere delen, dus als dat deel van de cyclus wordt gestopt wordt de aanmaak van microplastics in ieder geval gestopt.
Zo is het Bart!
Super initiatief van onze nieuwe generatie
Reacties zijn uitgeschakeld.