Bij de olieramp voor de kust van de Verenigde Staten die door BP is veroorzaakt is veel olie de oceaan ingestroomd. Hoe meer olie, deste hoger de schadevergoeding het bedrijf aan de Verenigde Staten moet betalen. Daarom is de hoeveelheid gelekte olie omstreden.
Onderzoekers van het Woods Hole Oceanographic Institute (WHOI), die zowel door de Amerikaanse overheid als door BP zijn geraadpleegd, komen uit op 4,9 miljoen gelekte vaten olie. BP bestrijdt dit aantal en eist nu via de rechter inzage in de e-mails van de onderzoekers. Ook de aantekeningen en kladversies van rapporten eist BP op. Twee onderzoekers, Christopher Reddy en Richard Camilli, hebben hun e-mailcorrespondentie al overgedragen.
Eerder al verschafte het WHOI BP op last van de rechter inzage in de ruwe data en de onderzoeksmethoden van het instituut.
Academische vrijheid
De wetenschappers en hun werkgever zijn boos omdat er geen rechtsbescherming voor hen is. Ze willen BP geen inzage in e-mails en aantekeningen geven omdat ze vinden dat dat hun onafhankelijkheid en wetenschappelijke vrijheid bedreigt. Verzoeken als die van BP hollen de wetenschappelijke vrijheid en het proces van onderzoek en analyse uit, schrijven Christopher Reddy en Richard Camilli in The Boston Globe.
Bron: 360, het beste uit de internationale pers.
Koop 360 in de kiosk, de app store of neem een voordelig kennismakingsabonnement (8 nummers voor 15 euro). Volg 360 ook op Twitter of Facebook.
Meer van 360
Ultrarunning is niet absurd
Topuniversiteiten verpesten jeugd
Europa als voortuin pensionado’s
BP eist e-mails van milieu-onderzoekers op
- Geplaatst door St. Maarten
- 6 juni 2012
- Denken
Over de schrijver

St. Maarten
Marten van der Meulen (St. Maarten) onderzoekt de andere kant van bekende verhalen, in de hoop dat de wereld anders, beter kan.
Ga naar alle blogs van deze auteur St. Maarten
Marten van der Meulen (St. Maarten) onderzoekt de andere kant van bekende verhalen, in de hoop dat de wereld anders, beter kan.
Ga naar alle blogs van deze auteur