BPA brengt zelfs vissen het hoofd op hol

Amerikaanse Red Shiner, een karperachtige Foto: wikimedia commons

De chemicaliën waar wij ons mee omringen, hebben niet alleen een effect op ons. Ook de dieren in ons leefmilieu worden er mee geconfronteerd. Wetenschappers hebben ontdekt dat vissen onder invloed van de stof Bisfenol A (BPA) paren met andere soorten waar ze normaal niks van willen weten.
BPA vind je ondermeer in plastic verpakkingen en de bekleding van blikjes. Het is al langer bekend dat BPA invloed heeft op het hormoonstelsel van mensen. Daarom is het bijvoorbeeld niet toegestaan om de stof te gebruiken in babyflesjes. Maar het wordt nog gebruikt, en vindt zijn weg via riolen en waterzuiveringsinstallaties naar rivieren, waar vissen en andere dieren het binnen krijgen.
Onderzoekers van de Universiteit van Minnesota onderzochten de impact van BPA op vissen uit twee kleine riviertjes in de VS. Het bleek dat blootstelling aan BPA het gedrag en uiterlijk van vissen veranderde. Hierdoor ging vissen paren met andere soorten. In dit geval ging de liefde niet ver: de wetenschappers vergeleken twee soorten Amerikaanse karpers. Toch maken de wetenschappers zich zorgen:
“Ons onderzoek toont aan dat de aanwezigheid van door mensen gemaakte chemicaliën de kans vergroot op hybridisering tussen soorten. Dit kan ernstige ecologische en evolutionaire gevolgen hebben, ondermeer de kans dat onze inheemse soorten achteruitgaan,” aldus de leider van het onderzoek.
Bron: Phys.org
Lees ook
Zo word het je wel heel gemakkelijk gemaakt: zonnepanelen op je eigen dak
10 schokkende feiten over plastic
Wat je allemaal in borsten en moedermelk kunt vinden: gezondheid & gevaar

Over de schrijver