BPA in kinderen verhoogt kans op nier- en hartproblemen

5337354043 7Eee509981
Foto: Max Braun, Flickr

Bisfenol A (BPA), een stof die veel als toevoeging in plastic producten gebruikt wordt, blijkt schade op te leveren aan nieren en hart. Dit blijkt uit een onderzoek van de New York School of Medicine. Het onderzoek komt bovenop een lading ander bewijs dat BPA schadelijk is voor de gezondheid. Opmerkelijk genoeg mag in Nederland de stof nog vrijwel onbekommerd gebruikt worden.
Het New Yorkse onderzoek testte de urine van 710 kinderen in de leeftijd van 6 tot 19 jaar. Kinderen met de meeste BPA in hun urine, bleken ook het meest de proteïne Albumine in hun plas te hebben. Albumine is een “biomarker”: het geeft een vroege indicatie dat er (lichte) schade in de nieren aanwezig is, die op termijn kan leiden tot ernstiger problemen, met de nieren, maar ook met het hart.
In Nederland is BPA te vinden in allerlei producten van plastic flessen, broodtrommels, plastic doppen, bekers, allerhande baby-producten, maar ook in kassabonnen en (aluminium) blikjes. Uit onderzoek blijkt dat BPA ‘lekt’ van of uit producten en in het menselijke lichaam terecht komt. Bij meer dan 90% van de mensen kan BPA gevonden worden in de urine. In Nederlands is alleen het gebruik van BPA in babyflesjes verboden.
Tips om plastic vrij te leven:
* gebruik geen plastic flesjes, maar hervulbare waterflessen.
* pas op met producten in blik.
* vervang plastic borden en bekers voor alternatieven, bijvoorbeeld bamboe.
Bron: Eurekalert, ANP Pers support
Lees ook
Onderbroeken, kathedralen en 12 andere opmerkelijke producten van bamboe
5 plaatsen waar de plastic tas verboden is

Over de schrijver

1 gedachte over “BPA in kinderen verhoogt kans op nier- en hartproblemen”

Reacties zijn gesloten.