BPA

Met dit stofje hoeven we niet meer in onze maag te zitten

De Tweede Kamer heeft een motie aangenomen om Bisphenol A (BPA) in verpakkingsmaterialen te verbieden. Dat is goed nieuws want deze stof wil je niet op je bordje krijgen.
Een gevaarlijk stofje
BPA is een stofje dat vaak door producenten van plastic wordt gebruikt om plastic hard te maken. Nu denk je misschien dat een stofje uit een verpakking niet zo gauw op je bord terecht komt, maar het is vrijwel onmogelijk om deze stof te vermijden. Wemos (een stichting die zich sterk maakt voor het recht op gezondheid) besloot de urgentie van een verbod aan te tonen met een test. Zij lieten de urine van Kamerleden testen op de aanwezigheid van BPA. Ondanks een bewuste leefstijl werd bij allen BPA aangetroffen. Dit komt overeen met uitkomsten van een internationaal onderzoek waaruit blijkt dat bij de meeste mensen BPA gevonden wordt.
Dat BPA in ons lichaam terecht komt is zorgwekkend. Wetenschappelijk bewijs toont namelijk aan dat deze stof een hormoonverstorende werking op ons lichaam heeft. Het veroorzaakt niet alleen vruchtbaarheidsproblemen maar tast volgens een recent rapport van RIVM ook het immuunsysteem van jonge kinderen en (ongeboren) baby’s aan.
Hoopvolle maatregelen
Er worden gelukkig maatregelen getroffen om onze blootstelling aan BPA terug te dringen. Zo is de stof door European Chemicals Agency (ECHA) toegevoegd aan de lijst van zeer zorgwekkende stoffen en is er in Frankrijk al een verbod op alle voedselverpakkingsmaterialen. Daarnaast heeft het Europees Parlement een resolutie aangenomen met de oproep voor een verbod in verpakkingsmaterialen.
Stichting Wemos wil graag dat onze overheid strengere maatregelen gaat nemen om de blootstelling van Nederlandse burgers aan BPA en andere hormoonverstorende stoffen terug te dringen, bijvoorbeeld door voorlichting te geven aan zwangere vrouwen en belastingmaatregelen te treffen om het gebruik van schadelijke stoffen terug te dringen.
De aangenomen motie
Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren diende onlangs een motie in om er voor te zorgen dat BPA wordt opgenomen in de lijst van zeer zorgwekkende stoffen van het European Chemicals Agency (ECHA). Deze motie is gelukkig aangenomen. Maria Westerbos, directeur van de Plastic Soup Foundation zei daar over:
“Dankzij de meerderheid in de Tweede Kamer moet de Nederlandse overheid nu maatregelen nemen om blootstelling aan BPA terug te dringen. Dit is heel goed nieuws. Er zitten echter ook andere hormoonverstorende stoffen in plastics. Het is hoog tijd dat paal en perk wordt gesteld aan het toevoegen van chemicaliën aan plastics die de gezondheid schaden.”
Wil jij meer weten over deze aangenomen motie? Klik dan hier om de aflevering van Radar terug waarin zij deze motie belichten. Het stuk uit de aflevering met de urinetest is te zien rond 1:39.

Over de schrijver

2 reacties op “Met dit stofje hoeven we niet meer in onze maag te zitten”

  1. Volgens mij kun je de plastic bekertjes het beste vermijden. Als je hete koffie uit een plastic bekertje drinkt en je proeft een vreemde bijsmaakje, dan weet ik genoeg!

  2. Ben benieuwd of dit ook gaat gelden voor bekertjes van koffie-automaat. Dat is eigenlijk ook een soort kortdurende verpakking.

Reacties zijn uitgeschakeld.