Brabantia ontvangt bronzen Cradle to Cradle certificaat

Brabantia Flatback Prullenbak. Foto: Brabantia
Twee Brabantia Flatback Prullenbakken
Steeds meer bedrijven maken zich hard voor het milieu en zetten in op duurzaamheid. Gelukkig maar. Zo ook Brabantia, producent van huishoudelijke artikelen. Brabantia is het eerste bedrijf in haar sector die een Cradle to Cradle certificaat heeft behaald. Voor de FlatBack prullenbak werd een certificaat op het niveau brons afgegeven. De eerste stap in het cradle to cradle ontwikkelingsplan van het bedrijf.

Het cradle to cradle principe

Het concept van cradle tot cradle (wieg tot wieg) is simpel. Alle materialen die in een product worden gebruikt moeten na gebruik van dit product weer nuttig kunnen worden ingezet voor een ander product. Er mag hierbij geen kwaliteitsverlies optreden en alle restproducten moeten herbruikbaar zijn of milieuneutraal. Zo ontstaat er geen restafval meer.

Cradle tot Cradle certificaten

De Cradle tot Cradle certificaten worden afgegeven door het Amerikaanse Cradle tot Cradle Products Innovation Institute  (C2CPII), een onafhankelijke non-profitorganisatie. De C2CpII kijkt bij de beoordeling naar het materiaal, materiaalhergebruik, het gebruik van hernieuwbare energie en CO2-management, waterbeheer en sociale rechtvaardigheid.

Brons voor Brabantia

Brabantia’s FlatBack heeft een goede start gemaakt met het bronzen certificaat. Op het niveau brons is tenminste 75% van de gebruikte materialen goed beoordeeld op chemische veiligheid en de mogelijkheid tot ecologische afbreekbaarheid en hergebruik. De FlatBack bestaat nu al voor 25% uit gerecyclede materialen en is voor 97% recyclebaar. In de toekomst moet dit 100% zijn.

Hopelijk zet Brabantia de toon en zullen steeds meer bedrijven zich houden aan het cradle to cradle concept. Dit zou goed nieuws zijn voor onze planeet en komende generaties.

Bron: Brabantia

Over de schrijver