5 redenen om brandnetel in je tuin te planten

Vroeger zag ik brandnetel als een onkruid. Ik herinner me het helpen met onkruid wieden in de tuin als kind. Een fijne bezigheid. Vind ik nog steeds, maar naar het fenomeen onkruid kijk ik nu wat anders. Tuurlijk zijn er af en toe nog spontane gasten in mijn tuin die ik liever niet op de plek zie waar ze zich geworteld hebben. Een tijdje liet ik ze staan in de overtuiging dat onkruid niet bestaat. Inmiddels heb ik daarin wat balans ontdekt.

Die plantjes op de verkeerde plek trek ik er toch uit om meer ruimte te geven aan mijn andere planten of ik verplaats ze naar een plek waar ik ze wel graag zie. Zo heb ik een aantal brandnetels de afgelopen jaren verzameld in een brandnetelhoekje. Daarmee heb ik haar tot een echte tuinplant gepromoveerd. Dat verdient ze, want de brandnetel is echt een topplant. In dit blog leg ik je uit waarom.

1.Brandnetel zit bomvol vitaminen en mineralen

Brandnetel wordt al eeuwen gebruikt om haar helende eigenschappen. Het plantje is namelijk rijk aan voedingsstoffen. Het blad kun je op dezelfde manier bereiden als spinazie. Rauw is overigens niet aan te raden, omdat de brandharen zullen prikken in je mond. Gebruik de toppen, de jonge blaadjes. Let wel op waar je plukt. Als het op een honden uitlaatplek lijkt, zoek dan nog even verder. Roerbakken of verwerken in een quiche of een soep kan heel goed.

Als je soep maakt, voeg dan op het laatst de brandneteltoppen toe, dan krijg je een mooie groene soep. Ook het zaad van de brandnetel kun je licht roosteren en aan je granola toevoegen of over een salade sprenkelen. Oogst ze als ze nog groen zijn.

2. Brandnetel zuivert je lichaam

Brandnetel is bloedzuiverend. Het ondersteunt je nieren, lever en darmen bij hun werking. Brandnetelthee is goed voor je immuunsysteem, kan pijn verlichten, allergieën verminderen én het werkt vocht afdrijvend. Het versterkt ook je bijnieren en biedt zo hulp in stressvolle tijden. Echt een supertheetje dus. Je kunt thee maken van vers of gedroogd blad. Maar je kunt er ook een ijsthee van maken, een geconcentreerd drankje van dit superkruid.

Brandnetelijsthee recept

Gebruik 10 gram gedroogd kruid, en ja dat is best veel als je het vergelijkt met een theezakje. Als je geen klein weegschaaltje hebt gebruik je 7 eetlepels. Overgiet de brandnetel met een liter kokend water. Laat minimaal vier uur staan. Vervolgens zeef je de thee, knijp daarbij de kruiden goed uit en bewaar de ijsthee in een glazen fles in de koelkast. Je kunt de ijsthee 2 tot 3 dagen bewaren.

3. Brandnetel verwent je haar, huid en nagels

De bloedzuiverende werking van het kruid heeft ook als effect dat je huid zal stralen, je haar gaat glanzen en je nagels zullen versterken. Dat gebeurt natuurlijk niet meteen na het drinken van één kopje. Om profijt te hebben van de werking van kruiden gebruik je het langere tijd regelmatig.

4. Brandnetel is een waardplant voor verschillende vlinders

Een waardplant is een plant die zorgt voor voedsel voor specifieke soorten. De plant is noodzakelijk voor de groei en ontwikkeling van een insect of vlinder. Vlinders als de dagpauwoog, de atalanta en de kleine vos kunnen niet zonder de brandnetel. Ze leggen hun eitjes op de plant en als de rupsen uit hun eitjes zijn gekropen eten ze van het blad. Het blad is eiwitrijk, waardoor de rupsen snel groeien en uiteindelijk ontpoppen tot vlinders. Wil jij meer vlinders in je tuin? Brandnetels planten dus.

5. Brandnetel is voeding voor andere planten in je tuin

Wat brandnetel voor mensen doet, doet het plantje ook voor de andere planten in je tuin. Je kunt er brandnetelgier van maken, maar het is makkelijker om de brandnetel als mulch om je planten heen te leggen. Knip de toppen van de planten en knip ze wat kleiner, dat bevordert het verteringsproces. Heb je ijsthee over? Geef dit dan aan je planten, liever niet te koud, ze zullen je dankbaar zijn.

Eén grote familie

Redenen genoeg om brandnetel in je tuin te planten. Maar hoe kom je eraan als je ze nog niet in je tuin hebt gevonden? In de wereld komen meer dan 500 soorten voor. Allemaal lid van de brandnetelfamilie, oftewel Urticaceae. In Nederland vinden we vooral de grote brandnetel (Urtica dioica) en de kleine brandnetel (Urtica urens). De werking is nagenoeg hetzelfde, maar de planten zijn wel degelijk verschillend.

De grote brandnetel vermeerdert ondergronds via wortelstokken en de kleine brandnetel is een eenjarige plant die vermeerder via zaad. Heb jij nog geen brandnetel in je tuin? Neem dan een stekje uit de berm van de grote of strooi wat zaad van de kleine in je tuin. Heb je geen tuin? In een pot op je balkon groeien ze ook prima.

Lees ook alles over paardenbloem.

Over de schrijver