Brandstof uit CO2

383416585 7E195F714A
Biobrandstof Uit Planten Is Binnenkort Mogelijk Niet Meer Nodig. Foto: Jurvetson, Flickr

Wetenschappers hebben een manier bedacht om CO2 uit de lucht te halen: door er brandstof van te maken. Ze deden dat door een proces van kunstmatige fotosynthese te verfijnen.

Biobrandstof wordt normaliter gemaakt van de suikers of olie uit planten. In dit onderzoek gaat het om de suikers. Planten maken die met behulp van fotosynthese uit zonlicht, water en CO2. De wetenschappers gebruiken kunstmatige fotosynthese om hetzelfde te doen.

Kunstmatige fotosynthese bestaat al langer, maar kostte tot nu toe meer energie dan het aan brandstof opbracht. De onderzoekers voegden een speciale vloeistof toe als katalysator die het proces veel energiezuiniger en rendabel maakt.

Een voordeel van deze werkwijze is dat CO2 makkelijk hergebruikt kan worden. Er verdwijnt geen CO2, maar er komt ook niet meer CO2 bij, iets wat wel gebeurt bij gewone benzine of diesel. Een ander belangrijk voordeel is dat dit systeem niet met de voedselproductie of met natuurbehoud concurreert. Het gebruikt immers geen planten die grond innemen.

De onderzoekers moeten nog verschillende blokkades overwinnen, maar zeggen dat ze een belangrijke stap dichterbij commerciële productie zijn gekomen.

Bron: Physorg

Lees ook

Zonnecel imiteert plant

Waarom zou je belasting betalen over stroom uit eigen windmolen?

Een intelligent energienetwerk is nodig voor duurzame energie

Over de schrijver