Brandstofbesparende ‘spatlap’ op de markt

Ephicas brengt een brandstofbesparende SideWing op de markt. Met de lichtgewicht windgeleider kunnen vrachtwagens 9% van hun brandstof besparen.
De SideWing werkt als volgt:
De spatlappen die aan de zijkant van vrachtwagens geplaatst kunnen worden creëren een vleugelprofiel wat de vrachtwagens een aërodynamische vorm geeft, waardoor brandstof wordt bespaard. Ook zorgen de plastic afschermers ervoor dat fietsers minder gevaar lopen en is er minder spatwater.

Ephicas is een spin-off van de TU Delft. Na vier jaar lang onderzoeken testen is de SideWing daadwerkelijk uitgevoerd. De partners die hielpen bij het testen van de SideWing, hebben allen besloten om deze ook daadwerkelijk te gebruiken voor een aantal van hun voertuigen. Bedrijven die gebruik gaan maken van de SideWing zijn GE TIP, Peter Appel Transport, The Greenery, TNT, Jan de Rijk Logistics en DHL.

De SideWing wordt in Tsjechië geproduceerd van het vrij nieuwe materiaal polydicyclopentadiene (PDCPD), een licht maar sterk soort plastic. Concurrerende bedrijven halen momenteel maar een derde van de brandstofbesparing ten opzichte van de SideWing. Dit valt te wijden aan het gebruik van glasvezel wat zwaarder en breekbaarder is. De windgeleiders worden alleen geproduceerd voor vrachtwagens, maar ook personenauto’s worden steeds meer aërodynamisch. Zie bijvoorbeeld de Volvo XL1.

Op de Carrosserie Vakdagen in Hardenberg, die loopt van 29 tot en 31 vindt de officiële marktintroductie plaats.

Bron: TU Delft
Foto: Hjalmar Van Raemd (persfoto)

1 reactie op “Brandstofbesparende ‘spatlap’ op de markt”

Reacties zijn uitgeschakeld.