Brandweerman leeft zes maanden zonder hartslag dankzij kunsthart

Idnes.cz
Idnes.cz

Een 37-jarige Tsjech dankt zijn leven aan een revolutionair kunsthart. Nadat bleek dat er een agressieve tumor in zijn hart zat en hij nog maximaal een jaar te leven had, kon Jakub Halik geen harttransplantatie krijgen. Daarna zij hij namelijk medicijnen nodig hebben die niet geschikt zijn voor kankerpatiënten. Zijn enige andere optie was het verwijderen van zijn hart en het plaatsen van twee kunstmatige pompen.

Eerste man zonder hartslag
Halik,  een voormalig brandweerman, koos voor de operatie. Een riskante keuze, want deze operatie is slechts één keer eerder uitgevoerd en die patiënt overleed na een maand. De operatie van Halik vond plaats op 3 april en duurde acht uur. Tijdens de operatie werden twee hartpompen geplaatst. De pompen hebben een speciale propeller, waarmee het pompen van het hart wordt nagebootst. De ene pomp vervult de taken van de linkerkant van het hart, de andere pomp die van de rechterkant. Dankzij de pompen heeft hij echter geen echte hartslag meer.
Transplantatie
De hartpompen worden vaker gebruikt, maar normaal gesproken alleen bij mensen met een beschadigd of ziek hart, terwijl ze wachten op een transplantatie. Bij Halik vervangen de pompen zijn hart; dat heeft hij nu niet meer. Toch heeft hij hier geen last van: “Ik heb het niet eens in de gaten, want het lichaam werkt hetzelfde, alleen mijn hart klopt niet meer en ik heb geen hartslag meer. Dat is het enige verschil, verder werkt mijn lichaam op dit moment als dat van een gezonde man.”
Donor
Halik wacht nog wel op een geschikt donorhart. Doordat zijn hart verwijderd is, is de tumor ook weg en komt hij wel in aanmerking voor een transplantatie. Hij staat echter wel op een wachtlijst en gemiddeld is de wachttijd acht maanden. Tot die tijd stelt het kunstmatige hart hem in ieder geval in staat om aan te sterken en tijd door te brengen met zijn gezin.
Bron: Daily Mail
Lees ook:
Tai chi goed voor het hart
Goed geïnformeerde mensen eten gezonder
Supergezond dankzij chocolade
ConsuMed is een grote online gezondheidscommunity die met actueel en relevant gezondheidsnieuws en publieksvriendelijk geschreven medische informatie maandelijks ruim een half miljoen unieke bezoekers trekt. Volg ConsuMed via de site, op Facebook of via de nieuwsbrief.