Breed verzet tegen snelheidsverhoging snelwegen

Vanaf vandaag is 100km/u weer de norm. Foto: wikimedia commons

Fijnstof is een sluipende moordenaar, en vooral auto’s leveren met uitlaatgassen flink wat schadelijk fijnstof op. Daarom werd tien jaar geleden de maximumsnelheid op verschillende snelwegen naar 80 km/u verlaagd. Onder andere op de ringweg A10 West in Amsterdam gebeurde dit om de luchtkwaliteit voor omwonenden te verbeteren. Sinds vandaag mogen echter auto’s hier en op 2 andere plekken in het land weer 100 km/u rijden. Waarom? Volgens minister Schultz van Haegen heeft die verlaging nauwelijks effect. Om de doorstroming te verbeteren besloot ze dat er harder mag worden gereden. Ook zouden auto’s ondertussen schoon genoeg zijn.
De gemeente Amsterdam is er niet mee eens. Ook ouders en omwonenden protesteren. “Ik begrijp het gewoon niet,” aldus een verontruste moeder van een kind die naar school gaat pal naast de A10. “We zouden trots moeten zijn dat wij zo’n goed mogelijke luchtkwaliteit hebben hier bij een snelweg. Je moet alleen maar voor beter gaan, en niet voor achteruitgang.”
Volgens Milieudefensie ligt de hoeveelheid viezigheid in de lucht nog steeds ver boven wat de Wereld Gezondheids Organisatie (WHO) gezond noemt: “Minister Schultz doet alsof er geen vuiltje aan de lucht is omdat auto’s schoner zijn geworden”, aldus Ivo Stumpe, campagneleider verkeer van Milieudefensie. “Maar de lucht is op deze punten al ongezond vies, daar doet ze nu nog een schepje bovenop.”

Bron: NOS, RTV Noord Holland
Lees ook
Hoe nuttig is een gebiedsverbod voor oude auto’s?
Elektrisch rijden zonder de nadelen: elektrisch leasen
2x per dag tandenpoetsen en andere ‘gezonde’ tijdverspillers

Over de schrijver

2 reacties op “Breed verzet tegen snelheidsverhoging snelwegen”

 1. he he eindelijk eens normaal rijden waarom heet het anders snelweg?
  en we moeten niet blijven zeuren over vervuiling
  kijk eens hoe er gebruik gemaakt word van dat woord onder het mom van milieu betaal je alleen maar extra
  belastingen
  worden mensen met oude auto's gediscrimineert in de steden,hebben de beleidsmakers echt geen verstand,oude auto's hebben bewezen dat ze lang meegaan,nieuwe auto's kunnen na 6 7 jaar al naar de schroothoop,dat is lekker voor het milieu,met al dat plastic erop
  laat me niet lachen,mensen laat je toch niet beetnemen
  alle milieu smoezen komen er uiteindelijk op neer dat we niets meer mogen,en gewoon meer regels krijgen en meer moeten betalen
  het blijven toch allemaal dezelfden overal die hun zakken vullen
  en wij draaien voor alles op

  1. Denk eens om je eigen milieu.
   Er zijn zeker politici die misbruik maken van milieu overwegingen.
   De politiek is sowieso verrot.
   Maar diezelfde politiek zorgt voor idioot grote snelwegen en 130km zones ipv het ov gewoon comfort te geven en goed betaalbaar te maken.
   Geef mij maar de trein, kan ik lekker mn eigen ding doen onderweg. Ik hoef nooit risico te lopen op boetes omdat ik te laat ga komen, heerlijk.
   Wat betreft de politiek. Ze moeten mensen helpen met aanpassingen aan de auto die de mensen zelf niets kost ipv gewoon maar regels er tegenaan gooien en dat de mensen het zelf maar op moeten lossen.
   Politiek! Kom eens met echte oplossingen waar iedereen wat aan heeft!

Reacties zijn uitgeschakeld.