Breien is de nieuwe liefdadigheidssport

Brei
Bron: Starshaped (Flickr)

In deze moderne tijd van internet en computerspellen lijkt het breien wel eens een ouderwetse en vergeten hobby. Maar dan vergis je je: breien is on the way back. Wil je hip, cool, groen en menslievend zijn? Leer dan hoe je moet breien!
Zo berichtten we al eerder over het initiatief van het Leger des Heils dat op “Warme Truiendag” (10 februari) mensen vroeg om een warme trui voor een ander te breien.
En wat dacht je van die duizenden Nederlanders die vorig jaar aan het breien sloegen voor de actie ‘Brei voor India’ van de Nederlandse afdeling van de hulporganisatie Save the Children? Het resultaat? Maar liefst 200.000 babymutsjes werden afgelopen zomer naar India verscheept.
Ten slotte: helemaal bijzonder is het initiatief van een aantal oma’s in Rotterdam om te breien voor jonge ontwerpers…

Iedere donderdagmiddag komen 25 oma’s bij elkaar in Rotterdam om truien, sjaals en mutsen te breien volgens patroon van jonge Nederlandse ontwerpers. Het idee komt van Niek van Hengel. Toen hij zijn opa bezocht in het bejaardenhuis, ontmoette Van Hengel een breiende dame die eigenlijk niet precies wist wat en voor wie zij breide. Het idee voor modemerk ‘Granny’s Finest’ was geboren.
Iedere week komen jonge designers en oma’s bij elkaar in een zaaltje van de Rotterdamse zorginstelling Laurens, om in ruil voor een kopje thee met een gebakje en wat gezelschap, ontwerpen door te nemen en te breien. Zo slaat Granny’s Finest een brug tussen oud en jong en pakt en passant ook nog een sociaal-maatschappelijk probleem mee. Op de website staat dat het doel is om jonge creatieve talenten een kans te bieden om een portfolio op te bouwen en tegelijkertijd de eenzaamheid die veel senioren in Nederland ervaren, te bestrijden. En dat slaat aan.
De bejaarde dames voorzien hun breisels van labels met een handgeschreven berichtje. Uit de hele wereld stroomt fanmail binnen.