Breintraining helpt je te stoppen met snacken

zigazou76, Flickr.com
zigazou76, Flickr.com

Wetenschappers van de universiteiten van Exeter, Cardiff, Bristol en Bangor hebben ontdekt dat het trainen van de hersenen je kan helpen om te stoppen met snacken. Door onderzoek wisten ze aan te tonen dat het beloningscentrum in de hersenen sterker reageert op de hoeveelheid eten die gegeten wordt, dan op hongergevoelens of hoe graag je bepaalt eten graag wilt hebben. Dit betekent dat veel eten een ‘beloning’ oplevert. Door hersentraining is dat te veranderen.

Dik worden gebeurt onbewust
Volgens Dr. John Parkinson, hoogleraar aan de School of Psychology van de universiteit van Bangor, is veel eten geen kwestie van een bewuste keuze: “Niemand kiest ervoor om dik te worden en dit onderzoek laat zien dat onze hersenen niet bewust veel eten. Overeten wordt eerder veroorzaakt door afbeeldingen van vette en zoete snacks, die de hersenen aansporen om er veel van te eten.” Overigens is dit effect niet bij iedereen even sterk; er zijn ook mensen die naar snoep- en koekcommercials kunnen kijken zonder hier trek van te krijgen.
Meer zelfcontrole
Met speciale hersentraining kunnen mensen leren meer zelfcontrole uit te oefenen en hierdoor minder te eten. Dr. Natalia Lawrence van de universiteit van Exeter: “We zijn nu nieuwe computerprogramma’s aan het ontwikkelen, waarvan we hopen dat ze de hersenen op zo’n manier kunnen trainen, dat ze minder gevoelig zijn voor voedsel.”
Bron: Daily Mail
Lees ook:
Hollandse broers geven bamboe voor hun billen
Dit supervoedsel helpt om af te vallen
Twee keer per dag tanden poetsen en andere gezonde tijdverspillers

2 reacties op “Breintraining helpt je te stoppen met snacken”

  1. Dik worden als gevolg van overmatig eten en snacken komt door een patroon wat je zelf hebt opgebouwd. Door je gewoontes te veranderen, kun je ook je snack gedrag aanpassen. Ik merk dat als ik eerder de tv aanzet, ik eerder en meer ga eten. Als ik langer bezig blijf of de tv helemaal niet aanzet, heb ik zelfs een voldaner gevoel.

  2. In plaats van die speciale breintraining, en die zelfcontrole, kun je ook meer aandacht aan je gevoelens gaan besteden. Waarom eet je? Omdat je honger hebt, of om met heel andere gevoelens om te gaan, zoals bijv. verdriet of gebrek aan eigenwaarde? Wanneer stop je met eten? Als er echt niets meer bij kan, of omdat je je verzadigd voelt? Doe je iets "tegen" je gevoelens, of laat je ze er zijn tot ze vanzelf weggaan? Beter op je gevoelens gaan letten kun je trainen met bijv. meditatie.

Reacties zijn uitgeschakeld.