Briljant experiment toont aan dat statiegeld moet blijven (video)

Statiegeld Moet Blijven. Foto: Still Uit Youtube Video
Statiegeld Moet Blijven. Foto: Still Uit Youtube Video
Mensen mogen gratis afval meenemen. Doen ze dat? Wel als er statiegeld op zit, blijkt uit een filmpje gepost op youtube.

De kans is groot dat per 1 januari 2015 statiegeld niet meer bestaat. Een consortium van bedrijven wil dat het statiegeldsysteem in Nederland wordt afgeschaft. Het systeem zou te duur zijn en niet voldoende werken. De Tweede Kamer heeft inmiddels al in 2012 ingestemd met de afschaffing van het huidige systeem.

De actiegroep “Statiegeld moet blijven” is het echter niet eens met deze gang van zaken. De groep deed een klein sociaal experiment, met het overtuigende bewijs dat statiegeld wel werkt. Bekijk deze video maar:

De actiegroep staat niet alleen in zijn verdediging van statiegeld. In april meldde onderzoeksbureau CE Delft dat het ophalen van statiegeld veel goedkoper is dan eerder werd beweerd. De Volkskrant concludeerde hieruit dat de Tweede Kamer “ernstig misleid” was over de kosten van het systeem.

Ondertussen heeft de facebookpagina van “Statiegeld Moet Blijven” in een maand tijd al meer dan 40.000 likes verzameld. Ben jij ook tegen het afschaffen van het statiegeldsysteem? Like hier de facebookpagina en teken de petitie van Echte Held.

Over de schrijver

7 gedachten over “Briljant experiment toont aan dat statiegeld moet blijven (video)”

  1. Pingback: Staatssecretaris Mansveld houdt rug recht tegen verpakkingsindustrie » hetkanWel.nl

  2. als er zelfs flessen met statiegeld weggegooid worden, wat ik regelmatig tegenkom in mijn omgeving kun je nagaan wat er gebeurt als er geen statiegeld meer opzit. wat mij betreft moet er juist op veel meer verpakkingsmateriaal statiegeld komen, bijvoorbeeld kleine petflessen, blikjes en glazen flessen en potten.

  3. Mark, dat is niet het doel van het filmpje. Het gaat erom dat mensen de flessen met statiegeld niet zomaar weg zullen gooien, zowel in hun eigen vuilnisbak of op de grond. Ik ben ook bang dat er veel meer zwerfafval komt als het statiegeld verdwijnt. Ben er zelfs een voorstander van om ook blik en kleine flesjes van statiegeld te voorzien. Al is het maar 10 cent of 5 cent. Als het geld waard is, wordt er minder weggegooid en de natuur bespaard!

  4. Zou wel eens willen weten wat er zou gebeuren in als er “max. 2 stuks per persoon” op dat bord zou staan. Bukken we wel nog als het gewin niet heel groot is…

    1. Haha…ik buk niet maar ga nog door de knieen…dat houdt me soepel en is beter voor je rug, maar ook daar ging het filmpje niet over…:)

  5. Pingback: Briljant experiment toont aan dat statiegeld moet blijven (video) | Nieuwe Aarde

Reacties zijn gesloten.