Bijzondere Warka toren haalt schoon drinkwater uit lucht

Ontwerp Voor Schoon Drinkwater Condensatie Torens.
Ontwerp Voor Schoon Drinkwater Condensatie Torens.

De Italiaanse ontwerper Arturo Vittori heeft een toren ontworpen die door middel van condensatie schoon drinkwater kan produceren. Vittori werd geïnspireerd door een reis naar een afgelegen dorpje in het noord-oosten van Ethiopië. Voor mensen in dit soort gebieden is het verzamelen van drinkwater vaak een gevaarlijk en tijdrovende bezigheid. De WarkaWatertoren kan hier verandering in brengen.

In afgelegen dorpjes in Afrika is water halen vaak een taak die vele uren, of zelfs de hele dag in beslag neemt. Vaak zijn het de vrouwen die uren lopen om bij een waterbron te komen. Deze waterbronnen zijn soms ook nog vervuild met menselijk of dierlijk afval. Daarnaast hebben veel vrouwen geen andere keuze, dan om hun jonge kinderen mee te nemen. Dit brengt de kinderen in gevaar, en zorgt er daarnaast voor dat ze niet naar school kunnen.

De WarkaWatertoren is geïnspireerd door de lokale Warkaboom, een groot type vijgenboom die veel wordt gebruikt als verzamelplek voor de gemeenschap.  De constructie is gemaakt van lokale materialen of bamboe en de lijnen gemaakt van nylon. De toren is ongeveer 9 meter hoog, en geschat wordt dat er per toren ongeveer 95 liter schoon drinkwater per dag kan worden opgevangen. Een toren kost ongeveer 550 dollar(400 euro) en kan in minder dan een week door een team van vier mensen met lokale materialen worden gebouwd.

Vittori hoopt om in 2015 twee werkende torens te bouwen, en hoopt daarnaast meer investeerders te vinden die ook vinden dat veilig drinkwater een recht is voor iedereen.

Bron: Inhabitat

Lees ook
Studenten ontwikkelen een eetbaar waterflesje
[adrotate group=”2″]
Zeebodem bevat enorme hoeveelheden schoon water

4 gedachten over “Bijzondere Warka toren haalt schoon drinkwater uit lucht”

  1. Pingback: Revolutionair drinkbaar boek produceert 4 jaar lang schoon drinkwater » hetkanWel.nl

  2. Is op zich niet nieuw. Er bestaat een groep die iets vergelijkbaars doet met netten. Werkt alleen goed op plaatsen met veel mist. Bijvoorbeeld in Peru of op hoogte, zoals de hoogvlakte van Ethiopië. Is redelijk voordelig. Zoiets gaat een paar jaar mee en dan kom je op een paar euro per kubieke meter water. Iets duurder dan in Nederland.

    Lucas

Reacties zijn gesloten.