Brit lost hondepoepprobleem op met minicentrales voor lokale energieopwekking

Foto: streetkleen
Foto: streetkleen

De Brit Gary Downie, tot voor kort een bankier, werd het zat dat hij de buggy van zijn kind om grote hoeveelheden poep moest sturen. Hij besloot er wat aan te doen. Hij ontwierp mini-energiecentrales die lokaal verzamelde hondepoep kunnen omzetten in energie en, verrassend genoeg, kerstbomen.
Lees ook
[adrotate group=”2″]
De beste aanbieders van groene stroom
Duits dorpje verdient miljoenen met schone energie
De mini-centrales kunnen tussen de 500 en 3.000 kg hondepoep aan, en leveren zo’n 200.000 kwh, genoeg voor zo’n 60 huishoudens. De plastic zakken waar gemeentes nu meestal hondepoep mee verzamelen, kunnen gewoon gebruikt worden: op locatie worden poep en plastic van elkaar gescheiden. Het plastic wordt gerecycleerd. De hondepoep wordt vervolgens omgezet in biogas dat voor de elektriciteitsopwekking gebruikt wordt.
In het proces wordt ook warmte en kunstmest geproduceerd. Downie wil deze bij een van de installaties hergebruiken om een kas van energie te voorzien. In de kas kunnen kerstbomen groeien, mede dankzij de kunstmest. Schoolkinderen kunnen deze kerstbomen adopteren, en elk jaar, na kerst, weer terug plaatsen in de kas. Ook heeft hij plannen voor een smartphone app, waarmee burgers kunnen klagen over hondepoep, en een lantaarnpaal met een hondepoepvergister die direct op biogas draait. De fantasierijke ondernemer wil zo bewustwording rond milieuthema’s versterken.

Over de schrijver

2 reacties op “Brit lost hondepoepprobleem op met minicentrales voor lokale energieopwekking”

  1. Zoals er een elektriciteits-, waterleidings- of gasnet is, dient er ook een warmtenet tekomen met "tappunten" en "vulpunten". Is dat nou zo moeilijk?

Reacties zijn uitgeschakeld.