Brits bedrijf maakt benzine uit water en lucht

Sweeter Alternative, Flickr.com
Sweeter Alternative, Flickr.com

Het Britse bedrijf Air Fuel Synthesis (AFS) is erin geslaagd om benzine te maken uit water en lucht. Sinds augustus van dit jaar heeft het bedrijf 5 liter brandstof geproduceerd in een kleine eigen raffinaderij. Met een grotere installatie wordt het mogelijk om deze vorm van brandstof ook commercieel aantrekkelijk te maken.

Niet te mooi om waar te zijn
Het klinkt te mooi om waar te zijn: brandstof uit lucht en water. Toch is dit niet het geval, zo meent Tim Fox van de Institution of Mechanical Engineers (IMechE): “Het is echt waar. Ze doen het en ik heb het met eigen ogen gezien. De innovatie is dat ze het hebben omgezet in een proces. Het is een kleine fabriek die lucht opvangt en daar volgens de geldende principes CO2 uithaalt. Ze gebruiken bekende en gevestigde onderdelen, maar het spannende is dat ze alles samen hebben gevoegd en laten zien dat het kan werken.”
Commercieel aantrekkelijk
AFS ziet mogelijkheden om het proces ook commercieel aantrekkelijk te maken. Het proces is namelijk schaalbaar en zo groots op te zetten, dat het mogelijk wordt om een ton aan brandstof per dag te produceren. Er is maximaal twee jaar nodig om een dergelijke fabriek op te zetten. De brandstof die volgens dit principe gemaakt wordt, kan concurreren met de fossiele brandstoffen die nu nog vooral gebruikt worden en de fabriek is – in tegenstelling tot huidige fabrieken – niet vervuilend.
Niet bewezen
Volgens Paul Marks, schrijver voor New Scientists, is het belangrijk om gepast optimistisch te zijn. De energie-efficiëntie van de techniek is namelijk nog niet bewezen, dus het is nog helemaal niet zeker dat de door AFS ontwikkelde brandstof ook daadwerkelijk even goed is als gewone brandstof.
Bron: Inhabitat.com
Lees ook:
Zo wordt groene stroom écht groen
Bodemprijzen zonnepanelen zorgen in Nederland voor snelle groeispurt
Is bamboe de grondstof van de 21e eeuw?

5 reacties op “Brits bedrijf maakt benzine uit water en lucht”

  1. Het maakt toch ook niet uit hoeveel energie het kost?
   De zon straalt dagelijks gigantische hoeveelheden energie richting de aarde.
   Het geeft overigens wel aan hoeveel we op dit moment aan het verspillen zijn, maar dat even terzijde.
   Ik zie alleen maar voordelen;
   Hiermee kunnen we het te veel aan CO2 weer uit de lucht halen. En omzetten (samen met waterstof uit water) opslaan in een compacte (zeer bruikbare) energie drager.
   Dan hoeven we ook niet meer moeilijk te gaan doen met waterstof gas, en kunnen we bestaande infrastructuur hergebruiken.

   1. Welke bestaande infrastructuur voor waterstof?
    Als de energiekosten ombelamgrijk zijn, is het vooral een duur prestige projekt. Niet zo vreemd want het blijft een heel vaag bericht zoals vaker en daarna hoor je niets meer. Mislukking wordt zelden gemeld.

Reacties zijn uitgeschakeld.