Britse dokters: 130 km/u is ongezond en niet goed voor economie

4805349036 Cee578742D
Foto: Ed Callow, Flickr

De Britse regering wil, net als de Nederlandse regering, de maximale snelheid op de snelwegen verhogen. Auto’s mogen nu 70 mijl per uur (ongeveer 113 km p/u), binnenkort moet dat 80 mijl per uur zijn (= 129 km p/u). Britse artsen vinden dat echter een slecht idee.

De Britse regering verwacht dat het verhogen van de maximum snelheid enkele honderden miljoenen ponden zal opleveren, zonder dat de verkeersveiligheid er onder lijdt. In het gerenommeerde British Medical Journal betwijfelen een aantal doktoren dit.
Volgens de artsen blijkt uit eerder wetenschappelijk onderzoek dat snelheidsverhogingen een exponentiële groei in het aantal verkeersslachtoffers oplevert. Een vergelijkbare snelheidsverhoging van zo’n 15 km veroorzaakte in de Verenigde Staten bijna 17% meer verkeersslachtoffers. Ook zijn de artsen sceptisch over de economische voordelen en maken zij zich zorgen over de toename van luchtverontreiniging en mogelijke groei van obesitas doordat mensen vaker de auto zullen pakken.
“Het is moeilijk te zien hoe de voordelen van een snelheidslimiet van 80 mijl per uur opwegen tegen de kosten. Eerder onderzoek toont aan dat een verhoging van de snelheidslimiet leidt tot substantiële groei in het aantal verkeersdoden, en ook andere mogelijke negatieve gevolgen heeft voor de gezondheid en de economie,” schrijven de Britse artsen in hun reactie.
Bron: medicalxpress.com, British Medical Journal
Lees ook
130 km/u: slim of niet?
De grootste leugens van politici in 2011
Londonse relwijk transformeert tot voorbeeldbuurt

Over de schrijver

2 gedachten over “Britse dokters: 130 km/u is ongezond en niet goed voor economie”

  1. Pingback: 130 km p/u op de snelwegen. by nadjla - Pearltrees

  2. Pingback: 130 km pu by anoukvandijk - Pearltrees

Reacties zijn gesloten.