Britse run op zonnepanelen

Britse huizen met zonnepanelen. Foto: telex4, Flickr

De Britten installeren massaal zonnepanelen op hun daken. Door dalende prijzen voor zonnepanelen en gunstige subsidieregelingen is zonne-energie ongekend populair bij huiseigenaren.

Zonnepanelen en het Britse weer. Niet zo’n goede combi, zou je denken. Maar schijn bedriegt. Ook in Groot Britannië verdienen huiseigenaren goed aan zonne-installaties.

De nieuwe run op zonnepanelen heeft te maken met een nieuw subsidiesysteem, het zogenaamde feed-in tarief. Mensen met een zonne-installatie krijgen dan een subsidie voor de energie die ze genereren. In Duitsland heeft een vergelijkbare subsidiesysteem gezorgd voor een flinke toename van het aantal zonne-installaties.

Daarbij komt dat ook de prijzen van zonnepanelen flink dalen. In Groot Brittannië zakte de prijs in een aantal maanden met 20 tot 25%. De verwachting is dat de komende jaren prijzen verder zakken door nieuwe innovaties en een groter volume aan verkochte panelen.

Op dit moment is in Nederland geen feed-in subsidieregeling, maar ook hier kan het installeren van zonnepanelen winstgevend zijn.

Bron: Treehugger, The Guardian

Lees ook

Geld verdienen met zonne-energie

7 mythes over zonne-energie

Laat je inspireren door duurzame doeners

Over de schrijver