Britse stad start eigen munteenheid

Bristol Pound
Logo Van De Bristol Pond

De financiële crisis brengt ook de nodige creativiteit met zich mee. De Grieken gingen al over op hun eigen muntsoorten, nu volgen de Britten ook. En het is zelfs de lokale overheid die het voortouw neemt. In Bristol, een stad in het westen van Engeland, kun je namelijk sinds kort ook betalen met de Bristol pond. De munteenheid wordt uitgegeven door de gemeente en moet de lokale economie stimuleren.
(Advertentie)
Win een kookworkshop met een chef-kok die streekproducten kookt bij jou thuis
De Bristol pond is evenveel waard als de Britse pond, maar om de acceptatie van de munt te accepteren, verkoopt de gemeente de eerste honderduizend Bristol ponden voor 5% korting. Mensen kunnen de Bristol pond inruilen tegen de Britse pond, maar betalen dan wel 3% belasting betalen. Dit om te stimuleren dat mensen hun Bristol ponden sneller uitgeven bij lokale ondernemers.
Voor de gemeente is de munt niet zomaar een grap. De biljetten zijn echte bankbiljetten met verschillende veiligheidmaatregelen, zoals speciale inkt, hologrammen en serienummers. Ook is het mogelijk om online en met een mobiele telefoon te betalen.
Met name lokale ondernemers en milieuclubs zien de munt zitten. Een ondernemer in zonnepanelen keert rente op investeringen uit in Bristol ponden. En ambtenaren kunnen een deel van hun salaris laten uitkeren in de lokale munt.
Volgens Ciaran Mundy een van de initiatiefnemers, stimuleert de munt de lokale economie: “Als je het geld opsluit in de omgeving, dan blijft het geld werken in de stad, in plaats van dat het naar het internationale financiële systeem gaat.”
Bron: BBC, Treehugger, Bristolpound.org
Lees ook
Grieken stappen over op alternatieve munt
Duitsland verdient miljarden met groen, Nederland telt haar centjes
14 opmerkelijke producten van bamboe

Over de schrijver

2 reacties op “Britse stad start eigen munteenheid”

Reacties zijn uitgeschakeld.