Britten openen grootste windmolenpark op zee

Gurit Composites, Flickr.com
Gurit Composites, Flickr.com

David Cameron mocht afgelopen week de London Array openen, het grootste windmolenpark op zee. De molens in dit park draaien al sinds april van dit jaar, maar de officiële opening vond deze week pas plaats. Dit park, dat bestaat uit 175 windmolens, kan 470.000 woningen van stroom voorzien en komt voort uit een samenwerking tussen Dong Energy, E.On en Masdar, energiemaatschappijen uit respectievelijk Denemarken, Duitsland en Abu Dhabi.

Beter voor economie en klimaat
De hoeveelheid stroom die opgewekt wordt via de 175 windmolens is niet het enige voordeel van het park. Dong Energy, E.On en Masdar voorspellen dat het park ook een besparing van 925.000 ton CO2 per jaar op zal leveren. Als het aan Maria McCaffery, CEO van RenewableUK, een organisatie die zich inzet voor hernieuwbare energie, ligt dan blijft het niet bij dit park: “Wij moeten onze positie in offshore windenergie behouden, om volledig te kunnen profiteren van de voordelen voor de economie en het milieu.” Groot-Brittannië is hard op weg om die ambitie waar te maken; op dit moment wekken windmolenparken in zee meer dan 3,6GW op. Tegen het einde van dit decennium zou dat zo’n 18GW moeten zijn. Dit levert naast veel stroom ook veel extra banen op, waardoor de parken de Britse economie een goede impuls geven.

Nederlanders willen ook investeren in windenergie
Ook Nederlanders staan overwegend positief tegenover windmolens. Een ruime meerderheid zegt voor windenergie te zijn en een kwart wil ook investeren in nieuwe windmolens. Waar die windmolens komen te staan blijft echter een punt van discussie. De gemeente Amsterdam wil bijvoorbeeld graag meer windmolens op land, maar de provincie Noord-Holland is het hier niet mee eens. Ook in Utrecht stuitte een initiatief voor een nieuw windmolenpark op veel verzet. Volgens het CPB is het economisch gezien onverstandig om in de komende vijf jaar nog meer grote windmolens op land te plaatsen, omdat er vanwege de economische crisis weinig vraag naar energie is. Windmolens plaatsen in het Noordzeekanaalgebied is mogelijk nog een optie; daar zou tenminste 150MW aan schone energie opgewekt kunnen worden, voldoende om 100.000 huishoudens een jaar lang van stroom te voorzien.

Bron: Guardian, NUzakelijk

Lees ook:

Trend: samen met vrienden en familie een koe delen
Elektriciteitsnetwerk van de toekomst is in handen van lokale gemeenschappen
Helpen slimme meters écht met het besparen van stroom?