De vele gezondheidsvoordelen van broccoli

Broccoli. Foto: Sk8Geek, Flickr
Broccoli. Foto: Sk8Geek, Flickr
President Bush hield er niet van omdat hij het thuis vaak moest eten. Misschien waren zijn ouders niet de beste koks, want je kunt het heerlijk klaarmaken. En ze hadden natuurlijk gelijk. Broccoli is een van de gezondste groenten op aarde. Vooral de positieve werking op je immuunsysteem en je gewrichten zijn bekend. Feitelijk eet je bloemen, zoals je dat ook doet met bloemkool. De gezondheidseffecten zijn bewezen. Hieronder een uitleg waarom broccoli zo gezond is.

Uit een recent onderzoek van de Universiteit van Connecticut, VS, blijkt dat vele bioactieve componenten in o.a. broccoli de gezondheid effectief versterken. Koolgroenten als broccoli, bloemkool en witte kool blijken uitstekende bronnen van nuttige stoffen als glucosinolaten, fenolen en antioxidanten en mineralen. Broccoli ondersteunt een grote variëteit aan lichaamsfuncties, vooral op celniveau. Met het eten van broccoli zet je vele soorten enzymen aan het werk stimuleer je de stofwisseling van je cellen en voorkom je ongecontroleerde celdood (apoptose), zoals bij kanker. De samenwerking tussen organische zwavelverbindingen (glucosinolaten, cysteïnen en sulfoxiden) met andere stoffen in broccoli, zoals vitamine E, C, K en mineralen als ijzer, zink, selenium en polyfenolen (quercetine en isorhamnetine) is waarschijnlijk verantwoordelijk voor deze gezondheidseffecten.

De onderzoekers brachten de bioactieve bestanddelen van broccoli in kaart, en ook hoe die bestanddelen samenwerken, want juist die samenwerking geeft dat enorme gezondheidseffect. Het onderzoek spreekt zelfs van het voorkomen van chemotherapie en bescherming van de hartspier. De bevindingen zijn gebaseerd op zowel onderzoek in vitro (in een reageerbuis) en in vivo (na consumptie).

Broccoli is ook nog eens zeer effectief tegen botontkalking. Een bestanddeel, namelijk sulforafaan, zou weleens de sleutel kunnen zijn. Een nieuw onderzoek van de universiteit van East Anglia, Engeland, laat zien dat het de voortgang vertraagt van de meest voorkomende vorm van artritis.

Sulforafaan vertraagt de afbraak van kraakbeenweefsel in gewrichten, juist die afbraak zorgt voor veel pijn en vaak invaliderende osteoporose. De onderzoekers ontdekten dat muizen die eten kregen met veel sulforafaan, duidelijk minder kraakbeenverlies en osteoporose ondervonden dan muizen die dat niet kregen. In het onderzoek zijn ook kraakbeencellen meegenomen van mensen en van koeien. Sulforafaan komt vrij bij het eten van koolsoorten als spruitjes en witte kool, maar het meeste als je broccoli eet. Eerder onderzoek suggereerde al kanker- en ontstekingsremmende effecten van sulforafaan, maar dit is het eerste grote onderzoek dat laat zien hoe goed broccoli is voor je gewrichten.

Sulforafaan, zo ontdekten de onderzoekers, blokkeert de enzymen die de afbraak in gang zetten. De stof blokkeert een cruciale molecuul die de ontsteking begint. Deze ontdekking verscheen in het blad Arthritis and Rheumatism.

Ruim 8,5 miljoen mensen in Groot-Brittannië lijden aan osteo-artritis, een degeneratieziekte die de handen, voeten, ruggengraat, heupen en knieën aantast. Een op de vijf mensen boven 45 jaar heeft het al in de knieën. Behalve met pijnverlichting en operatie valt de kwaal eigenlijk niet te behandelen

Momenteel onderzoeken wetenschappers in Norwich of het eten van broccoli effect heeft op osteoporose bij patiënten. Werpt dit vruchten af, dan volgt een groter onderzoek. Ian Clark, die het onderzoek leidt vindt de eerste resultaten zeer veelbelovend. “We hebben gezien dat het werkt bij muizen, in cellen en in weefsels. Onze volgende stap is uitzoeken of het werkt bij mensen. Als dat zo is, hebben we een krachtig middel in handen. Ook preventief; want mensen broccoli voorschrijven is wat anders dan medicijnen geven”

Bron: PubMed

Lees ook
[adrotate group=”1″]
Big Bang Broccoli campagne gaat de strijd aan met gelikte reclame voor junkfood
Dit gebeurt er als broccoli net zo gepromoot wordt als Coca-Cola

Over de schrijver