Broccoli smeren in de strijd tegen huidkanker

Foto: Flickr, Rick Harris
Foto: Flickr, Rick Harris

Broccoli moeten we niet alleen eten maar ook gaan smeren. Dat broccoli reuze gezond is, is algemeen bekend. De kruisbloemige groente is rijk aan antioxidanten en vitaminen. Dat is echter niet het enige. Hoge consumptie van broccoli zou ook bepaalde vormen van kanker verminderen. “Maar in plaats van eten, is broccoli smeren wellicht nog effectiever”, aldus onderzoekster Sally Dickinson van de Universiteit van Arizona.

In broccoli zit het antioxidant sulforafaan. Onderzoek van onder andere Dickinson toont aan dat sulforafaan een remmende werking heeft op de groei van kankercellen en daarnaast de groei van genen die kankercellen remmen juist stimuleert.

In een zoektocht naar methodes om huidkanker te voorkomen, gaat Dickinson nu in samenwerking met de Johns Hopkins Universiteit testen of het op de huid smeren van broccolicrème huidkanker kan remmen of tegengaan. Als het onderzoek succesvol blijkt te zijn, zullen er meer sulforafaanapplicaties ontwikkeld worden om de strijd tegen kanker aan te gaan.

“Als de dosering goed wordt afgemeten, is de antioxidant sulforafaan in broccoli het soort verbinding dat zo ongelooflijk veel theoretische toepassingen heeft”, aldus Dickinson. “We weten al dat sulforafaan een zeer effectief middel is tegen verbranding door de zon. Daarnaast hebben we gevallen gezien waar de antioxidant enzymen activeren die het lichaam tegen zonnebrand beschermen.”

Lees ook
Hollandse broccoliseizoen geopend met een Big Bang in hartje Amsterdam
[adrotate group=”1″]
10 documentaires die je ideeën over eten op z’n kop zetten

Over de schrijver

2 gedachten over “Broccoli smeren in de strijd tegen huidkanker”

  1. Pingback: Broccoli smeren tegen huidkanker | Awaking Minds

  2. Pingback: Broccoli smeren in de strijd tegen huidkanker | Nieuwe Aarde

Reacties zijn gesloten.