5 granen die brood nog lekkerder maken

Brood
Foto: Chirnoaga Via Stock.xchng

Brood is een prima manier om eiwitten en vezels binnen te krijgen. In Nederland wordt meestal wit, bruin of meergranen tarwebrood gegeten. Maar er zijn nog veel meer, vaak onbekende granen die brood gezond en lekker maken.

Haver: van havermeel alleen kan geen brood worden gebakken, maar het wordt wel gebruikt voor havermout, havervlokken en haverkoeken. Kan ook als versiering voor brood of als onderdeel worden toegevoegd voor meer smaak en textuur.

Kamut: bevat veertig procent meer eiwit dan andere granen en vergelijken met tarwe is kamut rijker aan vitamine E en mineralen zoals magnesium, zink en selenium. Kamut verteert gemakkelijk, geeft een langdurig vol gevoel en geeft over het algemeen minder verteringsproblemen voor mensen met tarwe-allergie.

Rogge: ruwe volle roggekorrels, waardoor het brood niet alleen wat vochtig maar ook compact is. De bereidingswijze is bijzonder: roggebrood wordt namelijk niet gebakken, maar gegaard in een oven waarvan de temperatuur aan het dalen is. Vanwege het zware karakter van roggebrood is het lekker bij boerse gerechten en met stevige kazen.

Spelt: oeroude graansoort. Werd na de Middeleeuwen verdrongen door tarwe vanwege de hogere opbrengst en het gemak aangezien bij tarwe makkelijker het kaf van het koren kan worden gescheiden. Spelt wordt sinds kort in Nederland verbouwd, maar komt oorspronkelijk uit Zuid-Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk. Vanwege het stevige vliesje is spelt beter bestand tegen ziekten, zijn chemische gewasbestrijdingsmiddelen overbodig en wordt het dus altijd biologisch verbouwd. Speltbrood is in opmars en is een goed alternatief wanneer je tarwe minder goed kunt verteren.

Teff (Eragrain): is van nature glutenvrij waardoor het geschikt is voor mensen met een glutenintolerantie (coeliakie). Teff bevat meer nutriënten zoals calcium, ijzer, zink en magnesium en heeft een hoog aandeel langzaam verteerbaar zetmeel. Omdat het zaad zo klein is wordt de hele korrel gebruikt, waardoor het veel vezels heeft en je lang verzadigd bent. Sommigen zien teff als een gierstsoort (basis van griesmeel en couscous).

Volkoren: is ook tarwe, maar in tegenstelling tot ‘gewoon’ wit of bruin wordt de hele tarwekorrel gebruikt inclusief kiemen en zemelen. Het brood bevat daardoor niet alleen meer vezels, maar ook meer vitamines zoals B1, B6 en mineralen waaronder ijzer en jodium. Door de aanwezigheid van vezels ben je langer verzadigd.

Zuurdesem: geen graansoort, maar een bereidingswijze. Dit was dé manier van brood bakken totdat gist in de negentiende eeuw werd ontdekt. Meel en water worden gekneed, aparte gezet en gaan onder invloed van de in het meel aanwezige bacteriën gisten waardoor het mengsel zuur wordt. Dit gist wordt aan gewoon deeg toegevoegd. Zuurdesem is stevig brood met een volle smaak en geeft je lang een voldaan gevoel.

 

Over de schrijver