De Broodoutlet verkoopt Brood van Gisteren

Afgelopen zaterdag opende De Tweede Jeugd in Amsterdam. Dat is een broodoutlet waar je Brood van Gisteren, tosti’s, broodsoep en andere lekkere dingen kunt kopen die je van oud brood kunt maken. Zo hopen Benjamin Namane en Manuel Oostveen te voorkomen dat er prima brood wordt weggegooid. We spraken Benjamin Namane over dit verse initiatief.
Waar het begon
“Het begon eigenlijk bij een gastkokavond in een restaurant in Amsterdam. Daar wilden we graag een thema aan hangen. Aangezien we allebei al een tijdje bezig waren met de restverwerking van voedsel, besloten we te gaan koken met delen van dieren die vaak over het hoofd worden gezien, delen van groente en fruit die je anders weg gooit, melk dat al over de datum is en restfruit van groentegrossiers en van de markt. Tot slot maakten we een Bread&Butter van oud brood. Daarmee begon het.”
Bakken met brood
“We ontwikkelden deze Bread&Butter door en kwamen erachter dat bakkers iedere dag een heleboel brood over hebben. Waar fruit en groente enkele weken, soms zelfs maanden of bijna een jaar nodig hebben voordat ze niet meer verkocht kunnen worden, is brood al onverkoopbaar na een dag. Aangezien bakkers aan het einde van de dag hun klanten nog een beetje keuze willen geven, en aangezien het moeilijk te voorspellen is hoeveel brood er iedere dag verkocht zal worden, blijven er iedere dag bakken met brood over.”
Een nieuw idee
“Al snel merkten we dat we met de Bread&Butter alleen niet zoveel brood zouden kunnen recyclen als we zouden willen. Uiteindelijk willen we dat deze als dessert of gebak gewoon in heel Nederland verkrijgbaar is, hij is minstens even lekker als een cheesecake, brownie of appeltaart, maar zelfs dan blijft er nog belachelijk veel brood over dat vaak naar de kinderboerderij of de prullenbak gaat. Dat brood is één dag oud en dus nog uitstekend te eten. Bovendien kan je van oud brood wel meer maken dan alleen Bread&Butter. Dus zo ontstond het idee van de Broodoutlet.”
De Broodoutlet
“Wij halen het brood op bij verschillende bakkers in Amsterdam. Wij plaatsen een container in de bakkerij en daar wordt iedere avond het brood ingedaan dat over is. Vijf dagen per week halen wij het ‘s ochtends op en dan zijn we doordeweeks vanaf 11 uur open, in het weekend vanaf 10.00. Iedereen kan dan langskomen voor een vers brood van gisteren, de broodpudding natuurlijk, en hele lekkere tosti’s. We maken ook croutons, broodkruim, broodsoldaatjes, crostini en broodsoep. Verder zijn we flink aan het experimenteren om ons arsenaal uit te breiden.”
Een smakelijke missie
“We willen een oplossing zoeken voor het brood dat iedere dag overblijft en ervoor zorgen dat het niet wordt weggegooid. Hoe maakt niet uit. Als er soortgelijke initiatieven als deze bij zouden komen zouden we dat alleen maar toejuichen. We zouden het ook mooi vinden als mensen zelf hun Bread&Butter of de broodsoep gaan maken. We hopen snel een mooie pagina met recepten op onze website te hebben. We zullen in onze winkel dan ook de ingrediënten verkopen die je nodig hebt om het thuis te maken. Onze taak is om te laten zien dat je hele lekkere dingen kan maken met dat oude spul, zodat mensen het niet meer hoeven weg te gooien.”
De toekomst
“Als we kijken naar de onderneming dan willen we graag een gekende tostibar worden. Een tostibar waar mensen speciaal naartoe komen om een goede, vullende tosti te eten. We doen ons best om niet de standaard combinaties te maken en zijn iedere dag bezig om hem zo krokant en lekker mogelijk te maken. Ook willen we dat ‘Het Brood van Gisteren’ verder bekend wordt, omdat dit de meest efficiënte manier is om het brood uit de prullenbak te houden. Zoals gezegd gaan we er ook voor om de Bread&Butter op zoveel mogelijk plekken in Nederland verkrijgbaar te krijgen!”
Wil jij graag meer weten over De Tweede Jeugd en hun Broodoutlet? Klik dan hier voor de site of Facebookpagina. Wil je liever zelf een kijkje nemen? Dan kan je van van woensdag t/m zondag aan de Jan Evertsenstraat 21 in Amsterdam. Doordeweeks zijn ze geopend tussen 11.00 en 19.00 en in het weekend tussen 10.00 en 19.00.

Afbeelding: De Tweede Jeugd
Afbeelding: De Tweede Jeugd

 

Over de schrijver