Net als de meeste producten in de supermarkt is de prijs van brood de laatste tijd enorm gestegen. Uit cijfers van onderzoeksbureau GfK blijkt dat een de prijs voor ‘groot brood’ (normale broden) gemiddeld met 10,1% omhoog is gegaan.
Om brood goedkoper én lekkerder te maken, kun je je eigen brood klaarmaken met een broodbakmachine of oven. Op Helpingcherry vind je de beste broodbakmachines van het moment waar je de ovenverse broodrecepten van dit artikel in kunt klaarmaken. Ook zijn onderstaande broden te bereiden in de oven, zodat je niet per se een nieuw apparaat hoeft aan te schaffen.

1. Simpel maar heerlijk meergranenbrood met zaden
Niets lekkerder dan een verse meergranenboterham met een kruidensmeersel. Zo’n brood kun je gewoon zelf maken. Daar heb je de volgende ingrediënten voor nodig:
- 200 gram tarwebloem
- 150 gram volkoren speltmeel
- 150 gram volkoren tarwemeel
- 345 ml water
- 10 gram zout
- 7 gram gist
- handje zonnebloempitten en/of andere zaden.
Laat de pitten en zaden weken in een kommetje water en doe dit de nacht voordat je het brood gaat bakken in de koelkast. De volgende ochtend haal je de pitten eruit en laat je ze goed uitlekken. Doe de tarwebloem, het speltmeel en het tarwemeel samen in een ruime bak. Voeg het zoet en de gist toe en hussel alles goed door elkaar.
Vervolgens doe je het water erbij en kneed je het geheel 10 minuten lang tot een grote deegbal. Doe het deeg in het ingevette bakblik en laat het geheel 1,5 tot 2 uur rijzen. Daarna druk je de zaden en pitten in het deeg en laat je het nog even rijzen. Doe het deeg in de machine of de oven en bak het op 230 graden in 35 minuten gaar. Laat het brood nog even afkoelen voor je het aansnijdt.

2. Smaakvolle focaccia met zeezout en rozemarijn bakken
Heb je juist zin een een bijzonder brood om zelf te bakken? Wat dacht je van een smaakvolle focaccia met zeezout en rozemarijn? Dit klassieke Italiaanse platbrood is heerlijk als bijgerecht, maar ook als basis voor een lunch of snack. Om focaccia te maken, heb je een voordeeg nodig. Daar moet je de volgende ingrediënten voor hebben:
Voordeeg focaccia
- 200 gram bloem
- 200 ml water
- 5 gram gist
- 5 gram agavesiroop
Deeg voor focaccia
- Voordeeg
- 60 gram bloem
- 8 gram zout
- Extravierge olijfolie
- Zeezout en drie takjes rozemarijn voor de topping.
Wanneer je focaccia gaat maken, is het de bedoeling dat je het voordeeg een dag maakt voordat je het brood wilt bakken. Het voordeeg maak je door het water met de gist en de agavesiroop te mengen, waarna je de bloem erbij doet. Meng alles goed door elkaar, sluit de bak af en laat deze een nachtje rusten in de koelkast. De volgende dag haal je het voordeeg (met bubbels!) uit de koelkast. Meng in een andere ruime kom de bloem met het zout en doe het voordeeg erbij. Hussel alles heel goed door elkaar totdat er geen bloem meer overblijft.
Vorm je deeg tot een mooie ronde deegbal nadat je het voor ongeveer tien minuten hebt gekneed. Leg de bal in een platte bakschaal (ingevet met olijfolie) en laat het geheel twee uur lang afgedekt rijzen. Daarna is het tijd om het deeg door middel van coil folds te kneden tot een luchtig geheel. Vervolgens moet het deeg weer 1,5 uur rijzen om het daarna klaar te maken voor de oven- of bakbereiding. Maak kleine kuiltjes in het deeg met je vingers en leg de verse blaadjes van de rozemarijn en het zout verdeeld over het deeg. Doe er nog een beetje olijfolie overheen en bak je focaccia bruin op 230 graden binnen 20 minuten.

3. Havermoutbrood bakken in een paar simpele stappen
Tot slot hebben we nog een recept voor een heerlijk havermoutbrood voor je. Dit brood is net iets simpeler te maken dan bijvoorbeeld de foccacia en is geschikt als ontbijt, lunch én tussendoortje. Wat heb je zoal nodig om een havermoutbrood te bakken?
- 250 gram havermout
- 30 gram gebroken lijnzaad
- 30 gram pompoenpitten
- 3 eieren
- 180 ml plantaardige melk
- 1 banaan (geprakt)
- 3 theelepels kaneel
Het klaarmaken van een havermoutbrood is heel simpel en heeft wel iets weg van het bereiden van een bananenbrood. Je gooit alle bovenstaande ingrediënten bij elkaar in een bak waarbij je het geheel samen spatelt of kneedt tot een goed deeg. Vervolgens doe je het deeg in een cake- of bakvorm en bak je het brood op 180 graden af binnen 45 minuten. That’s it! Natuurlijk is dit brood wel een ander soort brood dan een meergranenboterham waarop je een plak (vegan) kaas legt, maar lekker is het zeker. Daarbij kun je havermoutbrood bereiden in zowel een broodbakmachine als in een oven.