BrouwBrood maakt brood met een bijzonder ingrediënt

Vier Amsterdamse studenten hebben een eeuwenoud, maar onbekend, broodsoort nieuw leven ingeblazen: BrouwBrood. Zij ontdekten namelijk dat het restproduct van bier bij microbrouwerijen in de prullenbak verdwijnt terwijl je daar prima brood van kunt bakken. Het BrouwBrood is zelfs zo goed gelukt dat je het al op allerlei plekken in Amsterdam kunt proeven.
BrouwBrood gaat trouwens niet alleen verspilling tegen maar heeft ook nog een tweede gave missie. Ze willen namelijk andere studenten helpen om hun eigen bedrijf op te zetten. Wij spraken medeoprichter Sophie Louise Koopmans over dit bijzondere project.
De initiatiefnemers
BrouwBrood is opgericht in 2016 door vier bèta-gamma studenten van de Universiteit van Amsterdam, met uiteenlopende studierichtingen. Sophie Louise Koopmans studeert bedrijfskunde en vertelt over de andere initiatiefnemers:
“Laurens Samson studeert Kunstmatige Intelligentie en Laila Blömer en Mathijs Smeets studeren Neurobiologie. Naast onze studie werken we allemaal part-time aan BrouwBrood. Daarnaast wordt BrouwBrood ondersteund door het consultancy bureau TheRockGroup. Zij zijn gespecialiseerd in duurzame innovaties.”
Brouwbrood
BrouwBrood
Het idee voor BrouwBrood ontstond tijdens het vak Wetenschap in Praktijk aan de UvA. Daar kreeg het team een consultancy case van een lokale Amsterdamse brouwerij. Sophie Louise Koopmans vertelt enthousiast:
“We kregen de vraag wat wij met hun afval konden doen en besloten vanuit het perspectief van een circulaire economie een oplossing te vinden voor het restproduct bierbostel. Dit is bierbostelbrood geworden. Het is een elegante en simpele toepassing van bierbostel. Er konden bijvoorbeeld ook botimplantaat coatings van gemaakt worden, maar dit was voor ons veel te ingewikkeld en duur. Het vak werd gegeven door een partner van TheRockGroup, en zo is onze samenwerking ook ontstaan.”
Een belangrijke missie
Het team van BrouwBrood wil graag het bewustzijn over de circulaire economie onder consumenten vergroten. Sophie Louise:
“Brood is een dagelijks gebruikt product en vooral Nederlanders zijn hier dol op. Daarom is dit het perfecte voorbeeld van een tastbaar product gemaakt volgens het principe van de circulaire economie. Daarnaast zijn wij allemaal nog student en willen in de toekomst ook andere studenten de kans geven om te leren ondernemen. Wij willen graag dat BrouwBrood steeds wordt doorgegeven aan een nieuw groepje studenten die onder begeleiding leren ondernemen. Het is namelijk heel leuk en leerzaam om te doen! “
Een mooie samenwerking
BrouwBrood wordt gemaakt in samenwerking met brouwerij Oedipus en bakkerij Hartog’s Volkoren. Sophie Louise vertelt waarom ze voor deze samenwerkingen hebben gekozen:
“Oedipus en Hartog’s Volkoren hebben ons beide veel geholpen en ondersteund met de ontwikkeling van het product. Oedipus Brewing brouwt niet alleen bijzondere bieren, maar ondersteunt daarnaast ook nog creatieve projecten en wil alles ook graag zo duurzaam mogelijk doen. Dat kun je ook zien aan hun kleurrijke brouwerij. Dit paste heel goed bij ons idee.”
“Eigenaar Fred Tiggelman van Hartog’s Volkoren hebben wij zelf benaderd omdat hij een van de beste bakkers van Amsterdam is. Hij was zelf heel enthousiast om een nieuw product te ontwikkelen, dus uit onze samenwerking is het BrouwBrood recept ontstaan. Eerst hebben wij zelf (zonder een bakker) geprobeerd een goed recept met bierbostel te ontwikkelen, maar dit mislukte door de complexe eigenschappen van bierbostel.”
Brouwbrood
De smaak van BrouwBrood
Wij willen BrouwBrood graag gaan proeven. “Veel mensen gaan ervan uit dat het naar bier smaakt, maar dit doet het niet. De granen zijn namelijk al uit het bierbrouwproces onttrokken voordat het brouwsel een biersmaak heeft gekregen. Ook bevat ons brood geen alcohol. BrouwBrood onderscheidt zich meer van andere broden door de structuur, er zitten namelijk geplette graankorrels in en dat voel en proef je in je mond. Het is eigenlijk gewoon volkorenbrood met een twist.” aldus Sophie Louise.
“Het brood is te verkrijgen bij de bakkerij Hartog’s Volkoren in Amsterdam Oost, en verschillende horecagelegenheden in Amsterdam, zoals De Balie, Café de Ceuvel, of The Wateringhole.”
Toekomstplannen
BrouwBrood heeft de smaak goed te pakken. Sophie Louise is in ieder geval enthousiast en optimistisch over de toekomst:
“We willen graag dat BrouwBrood op zoveel mogelijk plekken in Amsterdam te proeven is. Op dit moment zijn we druk bezig met uitbreiding van het aantal restaurants en cafés dat BrouwBrood serveert. Daarnaast hopen we uit te breiden naar andere steden waar dit concept opnieuw opgezet kan worden met een nieuwe brouwerij, bakker, en enthousiast groepje studenten.”
Wil jij meer weten over BrouwBrood? Klik dan hier voor de site en Facebookpagina. Alle prachtige afbeeldingen zijn van BrouwBrood.

Over de schrijver