Plant een gratis boom bij je volgende online aankoop

We zijn het ongetwijfeld eens als ik zeg dat consuminderen het beste is voor het klimaat. Maar als je dan tóch iets koopt, kan dat sinds kort een stuk duurzamer met de app Browsy. Doe je in de toekomst een online aankoop, dan kun je er namelijk voor kiezen om een gratis boom te laten planten. Hoe? Dat leggen we graag aan je uit.

Een gratis boom planten doe je door de app Browsy (voor Chrome en Firefox) te gebruiken als je een online aankoop doet. Browsy werkt met veel bedrijven samen (in totaal meer dan 2000), waaronder Jumbo, Coolblue, Hema en Blokker.

Browsy is bedacht en uitgewerkt door Christian Bleeker en Janek Ozga. Zij willen met de app de wereld een stukje groener maken. De jongens zien graag dat individuen en instanties een brug slaan tussen consumeren en goed doen. Dus: een systeem waarin betekeniseconomie centraal staat en vergroening actief wordt meegenomen in ieder bedrijfsplan en in ieder huishouden. Bleeker en Ozga hopen dat Browsy een groot effect kan hebben op de wereld. Een boom planten kost gemiddeld 25 cent, dus de app zou voor een flinke bebossing kunnen zorgen.

Hoe werkt Browsy?

Je kunt de app installeren voor je browser. In je zoekresultaten zie je terug met welke online winkels Browsy samenwerkt. Er verschijnt dan een klein logo bij het zoekresultaat. Heb je een aankoop gedaan? Dan ontvangt Browsy een klein percentage van de aankoop, 80 procent daarvan gaat naar stichtingen die wereldwijd bomen planten.

Stichtingen

Browsy werkt samen met twee stichtingen die projecten hebben lopen in onder andere Nepal, India, Indonesië en Madagascar. De lokale bewoners worden opgeleid om bomen te planten, onderhouden en beschermen. Zij verdienen daarvoor een eerlijk loon.

Eden Projects
Deze stichting heeft al 125.000.000 bomen geplant in vier landen. Ze hebben een duidelijke missie: bomen planten en hiermee banen creëren. De droom van Eden Projects is om in 2020 minimaal 100 miljoen bomen te planten en duizenden werknemers in arme landen te steunen.

WeForest
WeForest wil de temperatuurstijging in de hele wereld reduceren, want, blijkt uit wetenschappelijk onderzoek, bomen planten is het beste natuurlijke proces om CO2 te reduceren.

Ecosia

Het initiatief lijkt een beetje op Ecosia: een duurzame zoekmachine, als alternatief voor Google. Ecosia schenkt 80 procent van de winst aan de bescherming van het regenwoud. De duurzame zoekmachine heeft een samenwerkingscontract met het Wereld Natuur Fonds.

Wat vind jij van het nieuwe initiatief Browsy? Ga jij het gebruiken?

Over de schrijver

5 gedachten over “Plant een gratis boom bij je volgende online aankoop”

  1. Het is een goed idee omdat er meer bomen bij komen ik kan dat hoe dan ook alleen maar toejuichen,verder ook nadenken over consuminderen , eerlijke handel etc. Je kunt wel alles doodredeneren.

  2. Dit vind ik zo’n onzin! Ze hebben in de jaren ik weet niet hoeveel miljoen bomen gekapt !!! in Nederland!! zelfs in de straten!! nee……liever geen bomen voor de Mensen in de straten voor zuurstof…..dat wordt gewoon gekapt!! nee kan je beter miljoenen bomen in het buitenland zetten!! Nederland is net zo arm als jullie je ogen open houden!! help eerst het eigen volk! dan ben je goed bezig!! hier kan ik zo kwaad over worden!

  3. wateen goed idee! Ikheb het meteen opFacebook gezet. Zelf gebruikik al heel lang Ecosia en zie dat er steeds sneller een volgend miljoen boomen geplant kan worden. Online koop ik zelden iets, maar het idee delen is ook een manier om Browsy succesvol te maken.

Reacties zijn gesloten.