Bruin vet: je nieuwe vriend in de strijd tegen de pondjes

Slush Puppie Hkw
Bron: Knoxville Museum Of Art (Flickr.com)

De verwarming uitzetten, slush puppies drinken, niet naar de sportschool gaan en toch afvallen. Het lijkt een utopie: zou het echt zo gemakkelijk zijn? Volgens wetenschappers wel. Er is een nieuw soort vet ontdekt: bruin vet. Dit vet zou een belangrijke rol kunnen spelen bij gewichtsbeheersing. Want waar het meer bekende geelwitte lichaamsvet zich opstapelt als je teveel calorieën binnenkrijgt, doet het chocoladebruine vet het tegenovergestelde. Het verbrandt overtollige energie om warmte te genereren en onderhouden van de lichaamstemperatuur. Onderzoeksleider professor Michael Symonds: “We staan op de drempel van iets dat een echt belangrijke vooruitgang in obesitas-onderzoek zou kunnen zijn.”
We zijn allemaal geboren met zogenaamd een laagje ‘bruin’ vet rond onze schouderbladen. Dit goede vet speelt een belangrijke rol in het handhaven van onze lichaamstemperatuur als baby, door het verbranden van calorieën en vetreserves om ons warm te houden. Lange tijd zijn wetenschappers er vanuit gegaan dat dit goede vet verdwijnt zodra we uit de kinderschoenen stappen. Echter, vijf jaar geleden werd dit bruine vet ook bij volwassenen ontdekt. Vooral in de winter blijkt dit vet geactiveerd te worden. Verhoudingsgewijs hebben vrouwen meer bruin vet dan mannen. Daarnaast hebben slanke mensen meer bruin vet dan mensen met obesitas.
Activeer bruin vet
Om het bruine vet te activeren, kun je de verwarming omlaag draaien. “Hoe meer we blootgesteld worden aan kou, hoe beter,” aldus Symonds. Vermijd bijvoorbeeld de sportschool en ga buiten in de vrieskou een lange wandeling maken. Of ga zwemmen in het buitenbad.
Ook het eten of drinken van bepaalde voedingsmiddelen zou kunnen helpen, zoals zuivelproducten. Maar het drinken van een ijskoude slush puppie kan ook nuttig zijn. Daarnaast blijkt uit studie van het Addenbrooke’s Ziekenhuis in Cambridge dat het eten van pepers een positief effect heeft. Pepers bevatten capsaïcine, een stof dat de hersens laat denken dat het koud is. Deze gedachte ontlokt bruin vet, wat de calorieverbranding stimuleert.
Bron: Daily Mail
Lees ook
Moderne sprekers praten in 140 karakters
Zo behoud je jouw goede humeur
Zo kies je voordelig groene stroom