Na groene stroom, nu ‘bruine’ stroom

Stel je voor je fietst door het Brabantse land, langs bossen, weilanden, varkensstallen… hé, merk je opeens. Je ruikt niet de zure, allesdoordringende stank van varkensmest! Kan dat? Ja, met een beetje hulp van boven wordt Brabant een fris ruikend paradijs van ‘bruine’ energie.

Uit mest komt gas en van dit “biogas” kun je elektriciteit maken — dat is al lang bekend. Maar nu blijkt uit verschillende tests dat er ook rendabel en duurzaam energie opgewekt kan worden met mest. En dat is mooi, want de voordelen zijn legio:

  • duurzame energie
  • verminderde uitstoot van broeikasgassen
  • minder stank
  • betere mest
  • extra inkomsten voor noodlijdende boeren

Biogas onstaat door mest te “vergisten”: de mest wordt 2 tot 3 maanden in een silo gelegd, eventueel samen met andere bioproducten zoals mais. Daar gaat het mengsel gisten en wordt gas geproduceerd. Met het gas + de warmte die ontstaat in het vergistingsproces wordt elektriciteit opgewekt. Bijkomend voordeel is dat de mest die overblijft beter van kwaliteit is en minder stinkt.

Voor een verdere ontwikkeling van meer biogasinstallaties zijn twee struikelblokken: regelgeving en geld. Het blijkt dat minister Veerman van landbouw al het nodige heeft gedaan om wettelijke belemmeringen weg te nemen, maar geld blijft een probleem. De installaties kosten honderduizenden euro’s, en nog meer subsidies in de al overgesubsidieerde energiemarkt belemmeren innovativiteit.

Toch denk ik dat een startsubsidie om biogas installaties te bouwen een goed idee is. De voordelen wegen op tegen de nadelen. Meer duurzame energie in Nederland, minder stank en extra inkomsten voor boeren die het tegenwoordig niet breed hebben, dat mag toch wel wat kosten?

Links

Over de schrijver

3 reacties op “Na groene stroom, nu ‘bruine’ stroom”

  1. Geweldig toch? Bij De Kleine Aarde hebben ze al sinds een jaar of twintig huizen op metagas. Het platteland moet alleen niet te fris gaan ruiken.

Reacties zijn uitgeschakeld.