Buikgriep steeds vaker dodelijk in Westen

800Px Clostridium Difficile 01
Clostridium Difficile. Foto: Wikimedia Commons

Relatief onschuldige veroorzakers van buikgriep zoals het norovirus zijn steeds vaker dodelijk. Vooral ouderen zijn gevoelig voor deze infecties. Antibiotica en een gebrek aan hygiëne zijn de boosdoeners, bericht de New York Times.
Lees ook
Poeptransplantatie geneest doodzieke vrouw
Makkelijke zelfmaak zuurkool zit bomvol goede bacteriën
Laat de zon voor je werken en check hoeveel jij met zonne-energie kan verdienen
Antibiotica, vroeger aan kuur voor alle ziekteproblemen, speelt een dubieuze rol in de problemen rond buikgriep. Door intensief gebruik van antibiotica, zijn er resistente bacteriestammen ontstaan die moeilijk bestreden kunnen worden, zoals de bacterie Clostridium difficile. Langdurige ziekte kan schade aan de ingewanden veroorzaken en zelfs de dood tot gevolg hebben. Ook het als onschuldig bekend staande norovirus kan met name bij zwakkere patiënten, zoals ouderen, ernstige gevolgen hebben.
Opmerkelijk genoeg worden mensen sneller beter als ze geen anti-biotica meer gebruiken. Dit zorgt ervoor dat de gezonde bacteriën herstellen en beter in staat zijn om ziekmakende bacteriën te bestrijden. Een van de oplossingen voor bestrijding van langdurige ziekte zijn poeptransplantaties. Poep van gezonde patiënten worden dan in de darmen van zieke patiënten geplaatst. Dat mag vies klinken, de 25.000 tot 30.000 gezonde bacteriesoorten zorgen dan voor een nieuwe goede balans in de darmen.
Ook goede hygiëne is van groot belang. Sporen van de Clostridium difficile kunnen wekenlang blijven leven op toiletten die niet goed schoon gemaakt worden. Goed handen wassen is ook een simpele en effectieve manier om infectie te vermijden.
Bron: NY Times

Over de schrijver

1 reactie op “Buikgriep steeds vaker dodelijk in Westen”

  1. Pingback: Stof in oregano-olie doodt gevaarlijk buikgriepvirus - hetkanWel.nl

Reacties zijn uitgeschakeld.