Buiten sporten is effectiever voor lichaam en geest

BuitensportenHardlopen in de sportschool is voor velen saaie, verplichte kost. Oordopjes van de mp3-speler in, soms de blik gericht op de tv-schermen. De activiteit van ogen, oren en de rest van het lichaam is losgekoppeld van elkaar om de tijd zo snel mogelijk door te komen. Zonder twijfel is deze manier van bewegen goed om calorieën te verbranden en om de conditie op peil te houden. Maar is er niet een manier om te bewegen die leuker en gezonder is?
Nieuw onderzoek wijst uit dat ons brein en ons lichaam veel meer profiteren van fietsen, rennen of wandelen als we dat buiten doen in plaats van binnen. Green exercise of zogeheten vitamine G begint een nieuw begrip te worden.
Effecten van ‘groen’ sporten
Engelse onderzoekers van de universiteit van Essex vergeleken de effecten van sporten in een natuurlijke of betonnen omgeving. Ze lieten telkens groepjes van twintig mensen trainen op een lopende band, terwijl ze keken naar een muur waarop zowel natuurlijke als stedelijke omgevingen werden geprojecteerd. Voor en na de training werd de bloeddruk gemeten en de deelnemers moesten aangeven hoe hun stemming was. Door het bewegen op zich daalde bloeddruk en verbeterde de stemming en gevoel van eigenwaarde. Dit effect was echter groter als de deelnemers tijdens het oefenen hadden gekeken naar een film van een prettige, groene omgeving. Een onprettige, stedelijke omgeving verminderde juist het positieve effect van de training.
Socioloog Jolanda Maas kan dat bevestigen: ‘Mensen zijn echt gezonder in een groene omgeving’. Maas onderzocht de relatie tussen natuur en gezondheid bij de afdeling Sociale Geneeskunde van het VU medisch centrum in Amsterdam. Zij ontdekte dat de kans op longziekten, depressie, angststoornissen en diabetes beduidend lager was in een omgeving waarin binnen een straal van 1 kilometer meer parkjes en bossen voorkwamen.
Onderzoeker Justin Sherwin presenteerde onlangs een studie aan de Universiteit van Cambridge, die laat zien dat kinderen en jongeren die meer tijd doorbrengen in de buitenlucht, minder kans hebben om bijziendheid te ontwikkelen en dat zelfs bijziendheid kan afnemen.
Verklaringen
Er bestaan logische, bekende verklaringen voor het gezondheidseffect van de natuur. Buiten vang je zonlicht en daglicht, wat de productie van vitamine D aanwakkert. Dat zorgt ervoor dat je beter beschermd bent tegen onder andere kanker, depressies en botontkalking. Daglicht zorgt ook voor een betere afstelling van de biologische klok, waardoor de hormoonhuishouding en het slaap- en eetpatroon beter worden gereguleerd. En de lucht in de buurt van bomen en planten is schoner, waardoor longklachten kunnen verminderen.
Bovendien voelen we meer behoefte om te bewegen als er groen in de buurt is. ‘Als je eenmaal in die groene omgeving bent, dan is dat zo prettig, dat je wordt uitgenodigd om langer te bewegen’, meent Maas. ‘Je houdt het langer vol dan tussen betonnen muren.’
En dat is niet het enige. De ogen kunnen in een natuurlijke omgeving meer ronddwalen, waardoor meer afwisseling optreedt tussen ver en nabij kijken, wat de oogspieren traint. Zelfs simpelweg het zien van bomen en de kleur groen, dus zonder te sporten, heeft een stressreducerende werking op het brein.
Buiten sporten is dus op allerlei manieren goed voor ons lichaam en geest. En voor het innemen van je dagelijkse portie Vitamine G heb je ook nog eens geen lidmaatschap nodig. Het enige wat we hoeven te doen is de wandel- of hardloopschoenen aantrekken en gaan!
Bronnen: American Academy of Ophthalmology, University of Essex
Lees meer over #buitensporten in het aprilnummer van Ode, plus: vier manieren om ‘groen’ te bewegen.


Volg Ode ook op Facebook, via de digitale nieuwsbrief, of neem een proefabonnement op Ode voor slechts €3,33 per maand

Over de schrijver