Bureaustoel maakt stroom met je achterwerk

Foto: Eddi Törnberg

Volgens de zweedse ontwerper Eddi Törnberg zijn er maar weinig mensen die de “wil, interesse en energie hebben om hard voor een duurzame samenleving te werken.” Daarom maakt hij van de nood een deugd: hij wekt energie op met onze luie, zittende levensstijl.
Törnberg ontwierp een werkplek die op slimme manieren duurzame energie opwekt. Zo genereert de bureaustoel elektriciteit met de warmte van je achterwerk. De stoel maakt gebruik van het zogeheten Seebeck-effect. Hierbij ontstaat een elektrische stroom als er aan twee kanten van één oppervlak temperatuurverschillen bestaan. Ook het tapijt levert stroom als je erover loopt, dankzij piëzo-elektrische kristallen. En zelfs de plant op het bureau levert elektriciteit, ongeveer op dezelfde wijze als een aardappelbatterij.
Er is nog één probleem: alle gebruikte methoden leveren niet heel veel stroom op, je kan er misschien net je laptop op laten draaien. Bedrijven die echt hun werknemers als groene stroomproducenten willen inzetten, kun beter aan tredmolens of loopbanden gaan denken. Dat is nog gezonder ook…
Bron: The Atlantic
Lees ook
Elektrisch rijden zonder de nadelen
Katten verkleinen kans op beroertes en andere voordelen van huisdieren houden
Zo gaan jonge leiders de toekomst groener maken

Over de schrijver