Buren leren je besparen op de energierekening


Mensen schijnen eerder geneigd te zijn tips aan te nemen van vrienden en kennissen dan van voorlichtende bedrijven en instanties. Herkenbaar, en precies het gegeven waar het platform Duurzame Buren op gebaseerd is. Huizenbezitters leren er namelijk van hun figuurlijke buren wat wel en niet werkt aan duurzame acties in huis.
Huiseigenaren vullen eerst de gegevens in over hun huis en over hun stroom, gas en waterverbruik. De eigenaar kan zijn huis dan qua duurzaamheid en verbruik vergelijken met andere huizen van bijvoorbeeld dezelfde grootte. Wie vervolgens zijn verbruik omlaag wil brengen of eigen energie wil gaan opwekken, neemt via het forum contact op met een van de 788 duurzamere buren. Die wisselen graag hun tips en ervaringen uit. Het platform is een initiatief van de Organisatie voor Duurzame Energie.
Om de duurzame buren te motiveren tot nog meer vernieuwingen is er de ranglijst van de meest Duurzame Buur van Nederland. Deze toptien, aan de hand van opgegeven stroom, gas en waterverbruik, wordt iedere week bijgewerkt.
Zo woont op moment de Duurzaamste Buur van Nederland in Wijk bij Duurstede. De bewoners wekken zelf stroom op en gebruiken met 2 personen netto 800 kWh per jaar aan energie en 200 m3 gas, in een vrijstaande woning van 175 m2 uit 1923.
Wie deze buur kan verslaan of gewoon zijn verbruik wat lager wil hebben kan zijn voordeel doen met de kennis van bijna achthonderd Duurzame Buren op www.duurzameburen.nl
Foto: Sandra de Haan
Meer lezen?
Zelfbouw auto rijdt 1 op 55
Nieuw type huis produceert meer energie dan het verbruikt
Eigen waterstofcentrale in huis


Volg Ode ook op Facebook, via de digitale nieuwsbrief, of neem een proefabonnement en ontvang drie nummers voor maar € 15,-

Over de schrijver