Burgerkapitalisme maakt windmolens populair

Bron: janie.hernandez55 (Flickr.com)

De Britten worstelen met windenergie. De huidige regering wil veel investeren in windmolens, maar er is veel tegenstand. Veel mensen zijn bang voor landschapsvervuiling.
Een columnist van de Britse krant The Guardian, Patrick Kingsley, denkt echter een oplossing te hebben: gemeenschappelijk eigendom. Zo doen de Denen het ook: 70 tot 80% van de Deense windmolens is eigendom van burgers zelf. Mede daarom zijn er in Denemarken 3x zoveel molens als de Britten.
(Advertentie)
Zo kies je voordelig groene stroom bij Nederlandse energieleveranciers
Kingsley haalt als voorbeeld het Deense eiland Samsø aan (die ook in de recente Tegenlicht aflevering “Power to the people” figureerde). De bewoners van het eiland wekken hun eigen energie op met windmolens, en verdienen er goed geld aan.
Dit “burgerkapitalisme” kan aldus columnist Kingsley de steun voor windmolens flink vergroten. Uit onderzoek blijkt dat slechts de helft van de Britten de bouw van een windmolen zou steunen die binnen twee mijl afstand van het eigen huis komt te liggen. Als deze molen echter eigendom is van de lokale gemeenschap, stijgt het aandeel voorstanders fors: naar 68%. Oftewel, als mensen zelf de voordelen van windenergie ervaren, vinden ze de mogelijke nadelen (zoals landschapsvervuiling) een stuk minder erg.
Bron: The Guardian
Lees ook
Hoge energienota? Wordt mede-eigenaar van een windmolen en profiteer van goedkope windstroom
Grootste crowdfunding project ooit voor windmolens is geslaagd
Bodemprijzen zonnepanelen zorgen in Nederland voor snelle groeispurt

Over de schrijver