Burgers Dalfsen profiteren zelf van windmolens

Gurit Composites, Flickr.com
Gurit Composites, Flickr.com

Waar men in Utrecht nog recht tegenover elkaar staat vanwege het plan om een windmolenpark aan te leggen, slaan de burgers in Dalfsen en Nieuwleusen de handen ineen om nog drie windturbines langs het spoor te plaatsen. De gemeenteraad van Dalfsen heeft toegestemd met het plan de windmolens in de lijn van de reeds geplaatste molens te zetten. De opbrengsten ervan komen ten goede aan projecten in de kern Nieuwleusen. Het is de bedoeling dat de windmolens binnen vijf jaar draaien.

Voorwaarde

Niet iedereen is helemaal enthousiast over de komst van de nieuwe molens. Daarom werd als voorwaarde voor de plaatsing gesteld dat de burgers moesten profiteren van de opbrengsten. Om dit te garanderen, wordt het initiatief ontplooid door de Coöperatie Nieuwleusen Synergie.  Pas als het de coöperatie niet lukt om de molens te bouwen, komen andere partijen in beeld. Die mogen het stokje dan met dezelfde voorwaarde overnemen. Dit gebeurt ook op andere plaatsen in Nederland. Zo werd in Limburg Limburg Wind opgericht, dat Limburgers de mogelijkheid geeft te investeren in windmolens, om zo een aantrekkelijk rendement te realiseren.

Meer initiatieven

Steeds meer partijen vinden dat burgers moeten meeprofiteren van windmolens die in hun buurt worden gebouwd. Organisaties als Milieudefensie, de Vogelbescherming en de Waddenvereniging willen bijvoorbeeld dat zij dan een lagere energieprijs krijgen en dat ze mogen meepraten over de locatie van het park. Op die manier kan het draagvlak onder de bevolking vergroot worden. Dergelijk draagvlak is belangrijk; in 2010 protesteerden inwoners van Urk met succes tegen de aanleg van een windmolenpark net voor het voormalige eiland.

Bron: IngridLieten, RTV Oost, de Stentor

Lees ook:

Importheffing kan zonnepanelen fors duurder maken

Zo regel je de temperatuur in je huis op afstand

Maria van der Hoeven: overgang naar schone energie is stil gevallen

1 gedachte over “Burgers Dalfsen profiteren zelf van windmolens”

Reacties zijn gesloten.