De kunst van het luieren: 5 tips die helpen om een burn-out te voorkomen

Het is niet altijd gemakkelijk; werk, je prive leven, zorg voor geliefden, hobby’s en een constante stroom van online berichten allemaal tegelijk te managen. Het maakt ons steeds vaker ziek. Van de mannelijke werknemers heeft 17,3% burn-out klachten. Voor vrouwelijke werknemers is dit 20,8%. Ook in mijn omgeving zie ik mensen die het moeilijk hebben. Is er iets aan te doen? Dat hangt van je situatie af, maar deze 5 tips kunnen misschien wel helpen.

Een burn-out ontstaat wanneer je langdurig te veel van jezelf vraagt en niet meer kunt herstellen van stress en spanning. Je krijgt lichamelijke en mentale klachten. Je bent vermoeid, waardoor je je ‘opgebrand’ voelt en je verliest de grip op de situatie. Zelfs simpele taken, zoals de was vouwen of een mailtje beantwoorden kunnen te veel worden.

Symptomen van een burn-out zijn onder andere fysieke en mentale uitputting, prikkelbaarheid voor geluid, licht of andere prikkels, veel piekeren, snel huilen, slecht slapen en moeite met concentratie of geheugen. Deze klachten moeten minimaal zes maanden aanhouden en je belemmeren in je dagelijkse functioneren, zoals op het werk, studie of in sociale situaties en dan heb je ‘officieel’ een burn-out.

We denderen maar door

Nu we langzaam de herfst in rollen, gaat het tempo in de natuur naar beneden. Bomen verliezen hun bladeren, planten groeien minder hard en sommige dieren bereiden zich voor op een winterslaap. Maar wij mensen niet hoor. Voor de meesten van ons dendert het leven in hetzelfde tempo door, ook al voelen we misschien ergens diep van binnen dat we ons iets meer willen terugtrekken. Dit vergroot het risico op vermoeidheid of – erger nog – een burn-out.

Uit een internationaal onderzoek van Glassdoor, een platform waar werknemers anoniem hun werkgevers anoniem beoordelen, blijkt dat het aantal reviews waarin burn-out wordt genoemd, het hoogste niveau heeft bereikt sinds het bedrijf in 2016 begon met het bijhouden van gegevens. En dat is best schrikken.

Oorzaken zijn de aanwezigheid van technologie, de constante stroom van slecht nieuws in de media en de toenemende kosten van levensonderhoud. Die cocktail zorgt ervoor dat ons stressniveau (cortisol) omhoogschiet. Wil je dat verlagen? Dan helpen deze 5 tips je misschien.

1. Begin met de basis

Voldoende slaap, gezond eten en regelmatig bewegen vormen de basis van goede mentale en fysieke gezondheid. Andere activiteiten zoals schrijven, lezen en yoga kunnen ook helpen om het cortisolniveau te verlagen. Ook een wandeling in de natuur kan al veel doen. “Onderzoeken tonen aan dat mensen die regelmatig in een bos of groene ruimte wandelen, lagere cortisolniveaus hebben. Hier lees je er meer over.

2. Introduceer ‘gezonde stress’ in je leven

“De sabeltandtijger staat niet meer buiten de grot, maar we denken van wel,” zegt mental coach Anthony Mullally. Hij wijst erop dat moderne stressoren – zoals deadlines -dezelfde ‘vecht of vlucht’-reactie oproepen als destijds bij een tijger. “Door te leren omgaan met kleine stressoren, zoals blootstelling aan koud water, kunnen we de dreiging beter in perspectief plaatsen en onze stressbestendigheid opbouwen,” zegt hij. Ook bewust ademhalen kan helpen. “Het reguleert je zenuwstelsel,” voegt Mullally toe. Lees hier waarom koud douchen gezond is.

3. Stel grenzen en houd je er aan

Grenzen stellen is moeilijk. Vooral omdat we 24/7 prikkels krijgen. Maar het houd je wel ‘sane’. “Als we duidelijk maken wat we nodig hebben om ons veilig en gezond te voelen, en die delen van onszelf beschermen, kunnen we wonderen doen voor ons welzijn,” schrijft therapeut Joe Sanok in een blog. Grenzen kunnen bijvoorbeeld gaan over je werktijden, hoeveel tijd je achter een scherm doorbrengt of hoe laat je naar bed gaat. Moet je wel de discipline vinden om Netflix uit te zetten.
Hier lees je meer over een bedrijf dat werknemers elke week een dag vrij geven. Klinkt goed toch?

4. Bepaal je eigen definitie van succes

Succes is een lastig begrip. Voor sommigen gaat het om betekenisvolle relaties en ervaringen, voor anderen draait het om carrière of financiële prestaties. Bepalen wat succes voor jou betekent, is een belangrijke stap om je energie te richten op wat echt belangrijk voor je is. Daag je definitie van succes ook uit. Is succes iets wat je koopt, of misschien wel minder werken? Hier lees je hoe minder werken de planeet kan redden.

5. Vermijd werkplekken waar burn-out normaal is

Steeds meer mensen ervaren stress door hun werk, maar hoe voorkom je dat je van de ene toxische baan in de andere terechtkomt? “Let op rode vlaggen tijdens het sollicitatieproces,” zegt Joel Lalgee, presentator van de podcast Recruiting is No Joke. “Slechte communicatie, geen terugkoppeling, eindeloze rondes van sollicitatiegesprekken, herhalende vragen en ongekwalificeerde interviewers” zijn allemaal signalen dat je moet oppassen. Net als organisaties die je grenzen niet respecteren, verwachten dat je altijd op werkmail reageert (ook ‘s avonds, in het weekend en tijdens vakanties) en waar nooit iemand tegen je zegt dat het wel even genoeg is.

Zelf denk ik altijd dat het helpt als je je werk leuk vindt, maar als je te betrokken bent dit je op termijn kan opbreken. Het is niet zo gek dat ook veel mensen die bezig zijn om de wereld een beetje mooier willen maken, opbranden. Ze voelen zich heel verantwoordelijk en dat maakt het moeilijk om je grenzen en de balans in je leven te bewaken. Heb jij daar ervaring mee, of heb je nog tips ? Deel ze dan met ons. Via een reactie of via de mail a.groot@hetkanwel.nl.

Over de schrijver

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *