Deze boeken helpen tegen een burn-out

Tegenwoordig zitten er steeds meer mensen thuis met een burn-out. Wij lazen er twee boeken over. Het ene boek gaat over het voorkomen van een burn-out en de andere over hoe het is om een burn-out te hebben en wat je daar van kunt leren. Hieronder lees je onze reviews.
Stop burn-out
Luk Dewulf is pedagoog, talentenfluisteraar, coach en een veelgevraagd spreker rond talent en burn-out. Met zijn boek daagt hij je uit om te kiezen voor je talent en je toekomst. Hij wil je leren begrijpen wat energieverlies en een burn-out zijn, hoe je de gevarenzone kunt herkennen, en vooral hoe je een burn-out kunt voorkomen.
Een kleine review
De kern van het boek is samen te vatten in vier ideeën. Het vertrekpunt is dat iedereen talent heeft en dat je je batterijen oplaadt als je dit talent benut. Het tweede idee is dat burn-outs relationeel van aard zijn. Door verstoorde relaties op tijd te signaleren en herstellen kan een burn-out worden voorkomen. Ten derde heeft de schrijver een systematische kijk op energieverlies en burn-out. Zo stelt hij dat het belangrijk is om de interactie en dynamiek tussen mensen onder de loep te nemen en op elkaar af te stemmen.Tot slot pleit Dewulf voor een gedeelde verantwoordelijkheid tussen de werkgever en de werknemer. Samen kunnen zij er voor zorgen dat een burn-out vermeden wordt.
Conclusie
In het boek wordt uitgebreid gekeken naar wat een burn-out precies is, waar jouw batterijen van vol- of leeglopen en hoe het je kan helpen om jouw talent te ontdekken en benutten. Verder worden de twee dynamieken die leiden tot energieverlies en een burn-out benoemd en worden er tien aanbevelingen voor organisaties gedaan. Tot slot wordt er vanuit een breder en maatschappelijk perspectief naar een burn-out gekeken. Het boek ziet er fris en eigentijds uit en is een feestje voor mensen die van schema’s en referentiekaders houden. Vind jij het leuk om dingen systematisch te benaderen en zie je het als een uitdaging om jouw batterij altijd vol te houden? Dan is dit boek wat voor jou!

Afbeelding: Hetkanwel (Burn-Out Boeken)
Afbeelding: Hetkanwel (Burn-Out Boeken)


De lessen van burn-out
Annegreet van Bergen kreeg een burn-out toen zij als journalist werkte voor Elsevier. In haar boek schrijft ze over het verraderlijke proces van opgebrand raken maar ook over hoe je weer kunt opkrabbelen en genezen. Hierbij combineert ze haar persoonlijke verhaal met inzichten uit de psychologie en geneeskunde. Daarmee wil ze graag iedereen in een soortgelijke situatie een hart onder de riem steken.
Een kleine review
Voor Van Bergen was een burn-out iets wat vooral anderen overkwam. Ondertussen heeft ze het zelf ervaren en dat beschrijft ze dan ook uitgebreid in haar boek. Zo zit ze aan het begin van het boek nog ontkennend in de doktersstoel, maar moet ze uiteindelijk toch toegeven dat ze zich compleet heeft laten overspoelen door alle drukte. Volgens haar is haar burn-out veroorzaakt door wel honderd kleine en grote dingen. Van haar eeuwige perfectionisme tot de eindeloze stroom aan telefoontjes en berichten. Na het verschijnen van dit boek werd Van Bergen overladen met positieve reacties van mensen die zich in dit verhaal herkenden. De context mag dan voor velen verschillen: het proces van opbranden is universeel. Het proces is veranderlijk en ligt in ons hectische internettijdperk altijd op de loer.
Conclusie
Het boek kan als een spiegel werken voor mensen met een burn-out. Het belicht zowel de oorzaken als de gevolgen, maar gelukkig ook een mogelijke uitweg. Het gaat over heldere inzichten en richtingen, over rode vlaggen en signalen, over nieuwe energie en opnieuw leren genieten. Het boek heeft duidelijk potentie om mensen met een burn-out verder te helpen, vooral als er in jouw omgeving niemand is die dit proces heeft doorgemaakt en je op zoek bent naar herkenning. Ben jij op zoek naar een boek waarin je rustig kunt lezen over persoonlijke ervaringen en bruikbare tips? Dan is dit boek wat voor jou.

Over de schrijver

21 gedachten over “Deze boeken helpen tegen een burn-out”

  1. Ik heb dewulf horen praten over talenten, erg inspirerend! Werk nu in een team waar de ene collega na de andere ziek wordt, overlast is. Ik zou graag zijn boek lezen om te voorkomen dat ik de volgende ben! (En om in het team te delen)

    1. Hallo Willemien,
      Wat een mooie reactie. We sturen het boek graag naar je op. Mooi dat je het ook met je collega’s wilt delen.
      Je ontvangt vandaag een persoonlijk mailtje van ons.
      Fijne feestdagen!

  2. Ik zou graag het boek Stop Burn-Out van Luk Dewulf willen lezen. Zowel mijn man en ik zitten tegen een burn-out aan en kunnen zijn tips om een burn-out te voorkomen dus heel erg goed gebruiken!

  3. Oef, het is vermoedelijk geen toeval dat deze winactie juist nu op mijn pad komt…de gedachte dat ik mogelijk de kant van een burn-out op ga, komt af en toe boven – maar wil ik nog niet toelaten. Beide boeken lijken mij heel zinvol om te lezen maar ik denk dat het boek van Van Bergen mij het meest aanspreekt vanwege het persoonlijke karakter.
    Fijne winactie en een mooi gebaar om deze boeken door te geven!

  4. Stop Burn-out! Ik ben zelf herstellende van een burn-out en dit boek zou voor mij een welkome aanvulling en van toegevoegde waarde zijn bovenop de coaching die ik krijg. DE vraag waar ik mee verder moet is hoe ik goed en gedegen kan reintegreren binnen een organisatie waar mensen met bosjes tegelijk omvallen en het management weinig kennis en ervaring heeft met hoe om te gaan met de terugkeer van de “burn-outers”. De werkdruk blijft, er komt alleen maar meer bij maar dit werk is m’n passie… En m’n valkuil..
    Het boek zou niet bij mij blijven maar ook rondgaan zodat al m’n collega’s kunnen leren en “onderzoeken”.

  5. “Stop Burnout” lijkt mij een waardevol boek om persoonlijk als gids te gebruiken in het dagelijks leven om bewuster te zijn van wat kan leiden tot een burn-out en hoe het te voorkomen. Daarnaast is het voor mijn werk als ergotherapeut ook relevant en kan ik er anderen mee helpen!

  6. Het boek van Luc Dewulf! Omdat ik nieuwsgierig ben naar zijn insteek van benutten van talent, en wat hij kan vertellen over energie verlies. Volgens mij twee hele belangrijke punten bij (voorkomen van) burnout. Ik ben zelf aan het herstellen van een burnout en weet 1 ding zeker : dit nooit meer! Dus zijn boek is erg welkom 🙂

Reacties zijn gesloten.