Dit initiatief zet zich in tegen voedselverspilling

Wij dromen van een wereld waarin elk stukje eten (groot of klein) wordt benut. Gelukkig zijn wij niet de enigen, er zijn namelijk een hoop gave initiatieven die zich inzetten tegen voedselverspilling. Zo hoorden we van een nieuw inspirerend initiatief: Buurtbuik.
Buurtbuik gebruikt overtollig voedsel om de buurt met elkaar te verbinden en te strijden tegen voedselverspilling. Kende jij ze al?

Buurtbuik

De vrijwilligers van Buurtbuik in Amsterdam halen een heleboel overvloedig eten op bij allerlei supermarkten, cateringbedrijven en horecagelegenheden. Al dit geredde voedsel gebruiken ze tijdens gezellige kookmiddagen waarop buurtbewoners samen met vrijwilligers de meest smakelijke en gratis maaltijden in elkaar flansen. Vervolgens mogen zij zelf kiezen of ze gezellig mee eten tijdens de gemeenschappelijke maaltijd of dat ze hun verse maaltijd liever meenemen naar huis. Daarnaast deelt het initiatief bereide maaltijden met verschillende opvangcentra en schoolkinderen in de buurt.

Een inspirerend idee

De initiatiefnemers van Buurtbuik zijn op het idee gekomen voor dit bijzondere project door de Portugese Refood-beweging. Dit is een initiatief van burgers die zich inzetten om voedselverspilling en honger tegen te gaan op lokaal niveau. Het inititief draait volledig op vrijwilligers en wordt steeds sterker doordat er steeds meer mensen mee willen doen. De beweging is zelfs zo succesvol dat ze op dit moment wel duizend maaltijden per dag uitdelen.
Buurtbuik ziet dat ook wel zitten en doet flink hun best om te blijven groeien. Op dit moment zijn ze al actief in meerdere stadsdelen in Amsterdam en broeden ze enthousiast op plannen om verder te groeien. Het zou natuurlijk enorm gaaf zijn als er steeds meer voedsel gered kan worden van de afvalbak en wordt benut om mensen te voeden en verbinden.
Buurtbuik Voedselverspilling

Voedsel verbindt

De initiatiefnemers van Buurtbuik willen niet alleen strijden tegen voedselverspilling, maar ook mensen verbinden in een gezonde en gezellige wijk. Het initiatief is er dan ook voor iedereen die het goed kan gebruiken: van jong tot oud en van arm tot rijk. Bijvoorbeeld voor mensen die behoefte hebben aan gezelschap, die financieel een beetje krap zitten of die graag buren willen ontmoeten. Iedereen mag aanschuiven en een steentje bijdragen.
Het initiatief loopt als een trein dankzij allerlei enthousiaste vrijwilligers. Zij maken er een feestje van in de keuken en zorgen dat de gasten een lekkere, gezonde en warme maaltijd hebben. Anderen zijn bijvoorbeeld druk in de weer met de ontwikkeling van het initiatief. Iedereen is welkom om mee te komen helpen.
Buurtbuik Voedselverspilling

Een mooie samenwerking

Afgelopen jaar werkte Buurtbuik samen met ResQ. Samen zorgden zij er voor dat een heleboel mensen konden genieten van een goede maaltijd. Verder hebben zij afgelopen kerst een aantal mensen in het zonnetje gezet met een echte kerstmaaltijd.
ResQ is een app waarmee je de meest heerlijke maaltijden en hapjes kunt ophalen die normaal de prullenbak in gaan. Restaurants en lunchrooms kunnen via de app doorgeven wat zij over hebben, waarna gebruikers de maaltijden voor een zacht prijsje kunnen reserveren en ophalen. ResQ is nu alleen nog te gebruiken in Amsterdam, Den Haag en Utrecht, maar het is de bedoeling dat deze app uiteindelijk voor heel Nederland beschikbaar wordt.
Wil jij meer weten over de Buurtbuik? Klik dan hier voor de site en Facebookpagina. Klik hier om naar de site van ResQ te gaan.

Over de schrijver