Californië verbiedt microbeads in cosmetica

Foto: Laura, Flickr, Cc By 2.0
Foto: Laura, Flickr, Cc By 2.0
In Amerika zijn ze goed bezig: al eerder verboden sommige staten microbeads, maar Californië verbiedt microbeads in cosmetica nu ook. Zo voegt de staat zich in een rijtje met New Jersey, Colorado en nog een paar staten die dit besluit al eerder namen. Niet alleen de ‘normale’ microbeads, ook de biologisch afbreekbare microbeads zijn verboden.

Plastic bolletjes

Microbeads, piepkleine stukjes kunststof in allerlei cosmetica (zoals tandpasta) die wij dagelijks gebruiken, zijn een groot probleem. 800 biljoen microbeads komen dagelijks in het afvalwater van de VS terecht. Uiteindelijk belanden deze plastic korreltjes in oceanen en zeeën, en het is onmogelijk om al die stukjes uit het water te halen. Vissen eten de plastic bolletjes per ongeluk op, en dat is niet alleen slecht voor die vis, maar ook voor ons. Wij eten die vissen namelijk op, en zo komt al die plastic troep in ons lichaam. Lastig, ook omdat de microbeads niet vergaan.

New York de volgende?

Nu Californië de microbeads heeft verboden, is het heel goed mogelijk dat producenten van cosmetica het plastic niet meer in hun producten stoppen. De staat is als het om cosmetica gaat belangrijk voor de industrie. En het blijft waarschijnlijk niet alleen bij Californië, New York toont ook interesse voor een verbod.

Bron: Treehugger