Campagne tegen obesitas van Coca-Cola krijgt cynisch onthaal


Coca Cola is het zat dat het altijd gezien wordt als een van de schuldigen van de obesitas epidemie. In een reclamecampagne wijst het bedrijf erop dat het tegenwoordig veel calorie-arme light-varianten aanbiedt. De campagne levert veel discussie op, waaronder cynische reacties over de motieven van het bedrijf.
De NRC bijvoorbeeld noemt de campagne een “charme-offensief”, maar denkt niet dat het zal werken. Ook heeft het zo z’n twijfels over kunstmatige zoetstoffen die als alternatief voor suiker worden gebruikt: “Wie dagelijks lightfrisdranken achterover slaat, heeft 43 procent meer kans op hart- en vaatziekten blijkt uit een onderzoek in New York dat vorig jaar werd gepubliceerd in hetJournal of General Internal Medicine. Bovendien zitten er ook in lightfris nog steeds veel zuren, die het glazuur van het gebit aantasten en kans geven op meer gaatjes. Het beste devies lijkt misschien daarom wel: drink verstandig, eet een appel.”
Ook andere bronnen wijzen erop dat kunstmatige zoetstoffen omstreden zijn. Vooral aspartaam krijgt ervan langs.
Daarentegen bleek uit ander onderzoek dat suikervrije frisdrank (met kunstmatige zoetstoffen) wél een rol kan spelen in het voorkomen van obesitas bij kinderen. Een groep kinderen die een lange tijd suikervrije alternatieven dronken bleken na anderhalf jaar duidelijk minder aangekomen dan een groep die ‘gewoon’ gesuikerde frisdrank tot
zich nam.
Het cynisme van kranten als de NRC is wat ons betreft daarom niet terecht. Het is een goede zaak dat grote bedrijven hun producten aanpassen als dat nodig is. Calorie-arme producten kunnen een belangrijke rol spelen in de strijd tegen obesitas. Overigens, kritisch kijken naar light producten blijft wel belangrijk: er zijn veel onzin light-producten, waar bijvoorbeeld vetten worden vervangen voor net zo ongezonde suikers.
Het is verder een goede zaak dat grote bedrijven verantwoording afleggen over de maatschappelijke gevolgen van hun producten. De reclamecampagne is volgens Coca-Cola een manier om het eigen standpunt naar voren te brengen: “Er is een belangrijke discussie gaande over obesitas. En wij willen deelnemen aan dat gesprek,” aldus een woordvoerder. Je kunt Coca-Cola niet kwalijk nemen dat ze meedoen aan dit gesprek.
En wat betreft de kunstmatige zoetstoffen: misschien moet Coca-Cola maar overstappen op steviglucoside, een natuurlijke zoetstof die sinds kort op de Europese markt is toegestaan. De zoetstof is afkomstig van de stevia plant (waar je overigens ook zelf siroop van kunt maken). Opmerkelijk genoeg hint Coca-Cola in het reclamefilmpje zelf dat het op zoek is naar natuurlijke alternatieven: je ziet een wetenschapper in een veld met planten een soort suikerachtig goedje in drinken stoppen.
Bron: NRC, Huffington Post
Lees ook
9 verrassende manieren om cola te gebruiken.
7 ingrediënten die je je kinderen niet moet voorschotelen
Suiker is gif, maar dit kan wel

Over de schrijver

1 reactie op “Campagne tegen obesitas van Coca-Cola krijgt cynisch onthaal”

Reacties zijn uitgeschakeld.