Campagnemachine van Obama moet weer geschiedenis schrijven

Foto: Patrick Gage (Flickr.com)

Vier jaar geleden was Obama een onbekende politicus die schijnbaar uit het niets president werd met een boodschap van hoop en optimisme. Een historische prestatie, omdat hij de eerste zwarte president van Amerika was. Als hij dit jaar opnieuw gekozen wil worden, zal hij opnieuw geschiedenis moeten schrijven, want de situatie is voor hem niet rooskleurig.
Slechts 46% van de stemmers staat achter Obama, volgens recente peilingen. De laatste 5 zittende presidenten die aan het begin van het verkiezingsjaar minder dan 49% scoorden, verloren de verkiezingen. Verder is het werkloosheidscijfer nog steeds akelig hoog (8,6%) en de groei van het binnenlandse product matig (2 procent). Sinds Eisenhower in 1956 is er geen president meer herkozen met zo’n lage groei. Kortom, Obama moet voor zijn herverkiezing drie hordes nemen, waar geen president voor hem ooit tegelijkertijd voor stond.
Onderschatte president
Toch pleitte de vooraanstaande politieke commentator Andrew Sullivan, één van Amerika’s meest gelezen bloggers, in Newsweek voor een tweede termijn voor deze onderschatte president. Volgens hem is alles wat Obama doet gericht op lange termijn succes, hij kiest niet voor korte, symbolische acties, maar zet zijn politieke kapitaal op het spel voor oplossingen waarvan het effect pas na enkele jaren zichtbaar wordt.
Goed voorbeeld zijn de acties in zijn eerste jaar om de economie weer aan de praat te krijgen: hij zette de banken bail-out voort die onder Bush was ingezet, gaf de auto-industrie een miljardeninjectie en hij maakte zich hard voor een stimuleringspakket van 787 miljard dollar. Voor het effect van deze ingrepen krijgt Obama weinig credits, maar ze hebben de bodem gelegd voor het huidige, voorzichtige, economische herstel. Volgens Sullivan is het niet overdreven om te zeggen dat Obama hiermee een negatieve spiraal voorkwam die had kunnen leiden tot de Tweede Grote Depressie. Sindsdien zijn er 2,4 miljoen banen bij gekomen, meer dan het netto aantal banen onder de gehele regering van Bush.
Het krimpen van het aantal banen stopte begin 2010 toen de stimulering zijn vruchten begon af te werpen. Toen Obama aan de macht kwam verloren de Verenigde Staten 750.000 banen per maand, nu groeit de economie met 250.000 banen per maand, al zit er volgens macro-econoom Kees de Jager veel ruis in deze cijfers.
Voorbeeld op het gebied van buitenlandse politiek waar Obama zijn nek uit stak, was de uitschakeling van Osama Bin Laden. Waar Bush twee oorlogen begon vanwege de aanslagen op het WTC, zonder de werkelijke dader ooit te pakken te krijgen, daar koos Obama voor de stille weg, en passeerde hij zijn minister van Buitenlandse Zaken om eigenhandig het meest riskante, maar ambitieuze, plan te kiezen. Hij bestelde zelfs persoonlijk de helicopters die de missie redden.
Taaie campagne
Maar al kreeg de regering Obama de gecrashte economie weer voorzichtig aan de praat, en al schakede hij staatsvijand nummer één uit, deze feiten spreken niet voor zich om herkozen te worden. Twee cruciale kiezersgroepen, twintigers en zwevende kiezers, zijn de crisisjaren meer dan beu. Ze willen weer groei en kansen zien (en geef ze eens ongelijk).
In dat licht bereidt het campagneteam van Obama zich voor op een taaie campagne. Volgens Newsweek-verslaggever Andrew Romano hebben de spindoctors vuurwerk in petto, slimmer en verrassender dan de campagne in 2008. Op het hoofdkwartier in Chicago werken meer dan 200 campagnemedewerkers, tweemaal zoveel als Bush had begin 2004 en meer dan twee keer zoveel als de waarschijnlijke tegenkandidaat Romney nu heeft.
Belangrijk fundament onder de campagne van Obama is nieuwe software waarmee via sociale netwerken een landelijke campagne kan worden gevoerd met locale slagkracht. Dus geen kreet per tweet naar iedereen in het land, maar een politiek verhaal op maat voor je vrienden in de regio.
Obama kan hierin heel innovatief opereren, omdat hij diepe diepe zakken heeft. Op dit moment zit er al een slordige 200 miljoen dollar in kas, en de verwachting is dat dit een miljard is in november. Bijna de helft is tot nu toe afkomstig van particulieren, in de vorm van giften tot $200,-.
Geld, middelen en mensen genoeg dus, maar hoe zit het met de boodschap? Met optimisme en hoop gaat de briljante spreker er niet meer komen. Het campagneteam zet daarom in op verhalen over de toekomst, in plaats van het verleden, plus een keiharde populistische aanval op het veronderstelde Republikeinse geloof in een soort sociaal darwinisme. De ideologie van ieder voor zich is er volgens een van Obama’s strategen, Axelrod, op gericht dat de rijken alleen maar rijker worden, terwijl de rest steeds harder moet hollen om het bij te benen.
In november zal blijken of dit verhaal aanslaat. Vandaag staat Obama in elk geval voor in de peilingen.
Bronnen: BNR, Newsweek, De Groene Amsterdammer en 360 Magazine.
Lees ook:
Obama wil meer schone energie én meer olie
Wat bereikte Obama nou eigenlijk in 3 jaar?
Obama zorgt voor 4 x zoveel groene energie

Over de schrijver

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van de populairste blogs, het laatste nieuws en de activiteiten van hetkanWEL. 

En volg ons op social media

Wist je dat?

HetkanWEL al 2 jaar op rij de titel Website van het Jaar gewonnen heeft in de categorie duurzaamheid.

Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2019
Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2020