Thera en Tristan wonen grotendeels in hun camper

Lagere lasten, meer vrijheid en meer in de natuur zijn. Dat zijn de belangrijkste beweegredenen voor Thera Visser en Tristan Hartman om de helft van het jaar in een camper te gaan wonen. Vier maanden zijn ze bezig geweest om hun bus te verbouwen, binnenkort vertrekken ze. “Uiteindelijk is het onze droom om in een klein huis te wonen met veel groen eromheen en een eigen stuk land waar we eten kunnen verbouwen met behulp van permacultuur en voedselbossen. Misschien zelfs in het buitenland.”

Tristan werkt als webdeveloper en kan zijn werk overal doen. Thera werkte als online coördinator bij NPO 3FM, maar besloot haar baan op te zeggen om als freelancer aan de slag te gaan voor duurzame en vegan merken. “Ik had echt een hele leuke baan bij 3FM, met een levendige redactie en veel festivals. Ik dacht altijd dat ik al die prikkels en events nodig had en nooit zou willen missen. Maar toen ik door corona thuis moest werken, kwam er ook meer bewustzijn over wat ik echt wilde.”

Camper

Een huis op wielen

In eerste instantie was dat een tiny house met veel groen eromheen, maar uiteindelijk werd het een camper. “We hadden letterlijk nog nooit een boormachine aangeraakt,” zegt Tristan. “Een bus leek ons makkelijker, omdat we een tiny house perfect zouden willen maken en van betere kwaliteit. Het is tenslotte een huis en moet dus langer mee dan een bus. Maar het idee om de bus in eerste instantie heel basic te verbouwen, liep een beetje uit de hand. Het is meer een huis op wielen geworden. Voordat ik het wist, hadden we stromend water en dimbare spotjes.”

“Er zijn natuurlijk momenten geweest waarop we dachten: waar zijn we aan begonnen?” zegt Thera, die toegeeft dat ze best kapot is van vier maanden full time werken in combinatie met het klussen. “Maar het werken met je handen in plaats van met je hoofd vonden we allebei eigenlijk wel lekker. En het was ook heel gezellig om met z’n tweeën te klussen, al hebben we ons sociale leven de afgelopen maanden zwaar verwaarloosd. Al je vrije tijd gaat in de bus zitten. Als je echt iets wilt, moet je even knallen. Maar veel vrienden hebben ons ook geholpen.”

Ik vertrek, met een camper

Zodra de camper APK gekeurd is, zijn ze weg. “We hebben geen plan. Scandinavië staat hoog op ons wensenlijstje, maar ons motto is vooral: als het ergens leuk is, blijven we en anders trekken we weer verder.  Het enige wat we per se níet willen, is tijdens het hoogseizoen reizen. We kijken juist uit naar de rust en lange wandelingen in de natuur. Verder willen we in de winter niet in Nederland zijn, maar in september bijvoorbeeld wel. Dan zijn er veel festivals, als dat straks weer kan tenminste, en kunnen we onze vrienden weer even zien. Het vrije leven in de camper willen we graag combineren met momenten waarop we terugkeren naar Amsterdam.”

Camper

Nooit meer op vakantie

Helemaal onvoorbereid gaan ze niet op pad. “We hebben eerder al een paar maanden met een busje rond getrokken en we zijn samen tien maanden op reis geweest,” vertelt Thera. “Als je een paar maanden op reis gaat, is op een gegeven moment je geld op en moet je weer terug om te gaan werken. Wij willen juist een leven voor onszelf creëren waarbij we nooit meer op vakantie hoeven, omdat we meer tijd en ruimte hebt voor onszelf en meer in de stilte en de natuur leven. Zo creëer je meer balans dan wanneer je keihard werkt, over je grenzen gaat, naar het strand vliegt om even uit te blazen en dan weer teruggaat naar die ratrace.”

“Bewust keuzes maken, is iets wat ik tot een aantal jaren terug niet per se gedaan heb,” vertelt Thera. “Ik was niet bezig met de vraag ‘wat wil ik precies?’, maar deed gewoon wat de hele maatschappij deed. Na onze reis, een paar jaar geleden, begon er iets te knagen, we wilden het anders. Dat gevoel is absoluut door corona versterkt. Hiervoor had ik de keuze nooit zo snel durven maken. Ik dacht dan altijd aan de dingen die ik misschien zou gaan missen of nodig dacht te hebben, maar toen ik thuis ging werken, veranderde dat. Ik voelde me prima zonder al die mensen en drukte om me heen.”

Camper

Leven in een camper

Het reizen tijdens coronatijd zal nog niet zo makkelijk zijn, maar Thera en Tristan hebben hun research gedaan. “In Spanje heb je een test nodig, in Frankrijk is een vroege avondklok, in België mag je niet blijven,” sommen ze op. “Maar uiteindelijk denken we juist dat corona onderweg minder invloed op ons leven zal hebben dan nu. We zitten nu opgesloten in ons appartement in Amsterdam. Straks kunnen we wandelen, zwemmen in zee, zelf vegan koken in onze camper. Daar verheugen we ons echt op. De ongerepte natuur, plek voor jezelf, de ruimte hebben en niet die hordes mensen tegenkomen die je hier in de natuur ziet. Dat is waar we het voor doen. En misschien komen we wel dat stuk land tegen waar we verliefd op worden en waar we een tiny house kunnen bouwen, dan blijven we daar.”

Volg de avonturen van Thera en Tristan op Insta.

Gisteren ging de Anders Wonen maand van start bij hetkanWEL. Wil je op de hoogte blijven, schrijf je dan vooral in voor onze speciale nieuwsbrief die elke donderdag in je inbox verschijnt. Zo houden we je op de hoogte van de workshop ‘financier je woondroom’ in samenwerking met Triodos Bank en de rondleiding door het tiny house van Bouke & Iris via Insta Live.

Over de schrijver