Canadeze CO2 opslag lekt met dodelijke gevolgen

Foto: Steve Beger, Flickr

Volgens het Canadeze boerenechtpaar Jane en Cameron Kerr lekt er CO2 uit de grootste ondergrondse CO2 opslag in de wereld, in Saskatchewan, Canada. Dit meldt de website Canadianbussiness.com. Het boerenechtpaar woont pal boven de opslag en vertelt dat grondwater vaak “bruist als frisdrank”. Verder vinden ze regelmatig kleine dode dieren in de buurt van zulke meertjes.

De opslag is een wat ouder olieveld waarin CO2 wordt gepompt om opwarming van het klimaat tegen te gaan en de laatste olie makkelijker uit het veld te krijgen. De bevindingen van het echtpaar worden ondersteund door een rapport van de organisatie Petro-Find Geochem. In de grond van het land van de familie Kerr worden zeer hoge concentraties CO2 gevonden: “De bron van de hoge concentratie CO2 is duidelijk het door mensen geinjecteerde CO2”, aldus het rapport. Het energiebedrijf achter de CO2 opslag, Cenovus, ontkent dat er sprake is van lekkage.

Lees het artikel op Canadianbussiness.com.

Over de schrijver

4 reacties op “Canadeze CO2 opslag lekt met dodelijke gevolgen”

  1. Het is bekend wat de gevolgen kunnen zijn. Getuige een dorp in Afrika dat volledig uitgeroeid werd door het plotseling vrijkomen van hoge concentraties van CO2 uit een meer. Aangezien CO2 zwaarder is dan de lucht waar het zich in bevindt, kan het aan de grond blijven hangen bij grote hoeveelheden (of op een klein oppervlak is weinig al genoeg, zie die dode dieren in het artikel) en alles doden wat zuurstof nodig heeft om te leven.
    CO2 opslag is inefficiënt, duur en uiterst gevaarlijk. Het is het pompen van een gas in een vergiet en hopen dat het er in blijft.
    Het is veel beter om de uitstoot van CO2 te beperken.
    Opslag is een snelle oplossing, maar niets minder dan uitstel.

  2. misschien is het helemaal niet zo veilig om co 2 op te slaan onder de grond immers er is nog niks bekent wat er gebeurt als er te veel druk op komt te staan

Reacties zijn uitgeschakeld.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van de populairste blogs, het laatste nieuws en de activiteiten van hetkanWEL. 

En volg ons op social media

Wist je dat?

HetkanWEL al 2 jaar op rij de titel Website van het Jaar gewonnen heeft in de categorie duurzaamheid.

Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2019
Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2020