Een capsule wardrobe: combineer 37 items tot 80 outfits

We leven steeds bewuster, maar onze kledingkast blijft uitpuilen. Althans bij velen van ons. Voor een feestje, een zakelijk gesprek, of een etentje met een leuke date breekt de paniek uit: ‘wat zal ik aandoen?!’. Je kunt dan naar de winkel rennen, of een kledingstuk lenen, maar vaak is dat niet eens nodig. Het gaat namelijk om het overzicht in je kledingkast en met een capsule wardrobe creëer je die.

Minimalisme in je kledingkast

Een overvolle kledingkast lijkt heel aantrekkelijk, maar is het in de praktijk niet. Het ontbreekt aan overzicht en dat zorgt regelmatig voor keuzestress. Met een (meer) minimalistische garderobe is het veel gemakkelijker om te beslissen wat je aan zal trekken. En als je dan ook nog bedenkt dat een vrouw normaal 20 procent van haar kledingstukken 80 procent van de tijd draagt, is het misschien tijd om je garderobe eens flink onder handen te nemen.
Capsule Wardrobe Simple

Laat je niet verleiden

Hoe kun je ervoor zorgen dat je altijd wat hebt om aan te trekken en jezelf niet laat verleiden om meer te kopen dan je draagt? Het idee van de capsule wardrobe en ‘30 wears’ biedt uitkomst.

De capsule wardrobe

De capsule wardrobe is een minimalistische en efficiënte garderobe die één seizoen, dus 3 maanden, meegaat. Het idee is dat je aan het begin van het seizoen een capsule wardrobe samenstelt uit 37 items, of een aantal dat jezelf acceptabel vindt. 37 items combineer je al snel tot 80 verschillende outfits. Je draagt dus zeker niet elke dag hetzelfde.

Aan de slag

Wil je aan de slag? Plan dan een dagdeel om je capsule wardrobe samen te stellen. Eerst haal je alles uit de kast en verdeel je het per seizoen. De kleding van het huidige seizoen verdeel je in de volgende categorieën: shirts, tops, truien, jurken, rokken, vesten, jassen en schoenen. Accessoires, sportkleding, ondergoed en pyjama’s doen niet mee.

Kies je favoriete items

Vervolgens kies je jouw favoriete items. Die hang of leg je op een aparte plek, waar je ze goed kunt zien. Daarna vul je deze aan met andere kledingstukken. Een richtlijn is om uit alle categorieën drie items te kiezen. Klaar? Dan is het tijd om te combineren. Soms betekent het dat er nog iets afvalt, of gewisseld moet worden, soms ontbreekt er iets. Dat kun je dan heel gericht kopen.
Capsule Wardrobe Happy

#30 wears

Als je iets nieuws gaat kopen, doe je dat bij voorkeur van een duurzaam merk. Veel van deze merken maken tijdloze items van goede kwaliteit. En als je er mee voor de spiegel staat, vraag je dan af of je het minimaal 30 keer zult dragen. Twijfel je? Dan hang je het terug. Weet je zeker van wel? Koop het dan. Om je te motiveren, is er zelfs een #30wears campagne. Mensen fotograferen hun kledingstuk, vertellen het verhaal erachter en delen het met de #30wears. Leuk om te lezen of om je eigen verhaal te vertellen.

Ruim de rest op

Ben je tevreden met je capsule wardrobe? Ruim de rest van je kleding dan op. Alle kleding voor andere seizoenen, stop je per seizoen in dozen en berg je op. Wat je overhoudt voor het huidige seizoen kun je verkopen, doneren, of in een aparte doos bewaren. Dan kun je het altijd op een later tijdstip nog een keer kritisch bekijken.

Veel voordelen

Er zitten allerlei voordelen aan een capsule wardrobe. Je hebt overzicht in je kast, waar alleen je favoriete items hangen. Dit scheelt echt veel tijd in de ochtend, maar ook als je naar een feestje gaat. Daarnaast scheelt het geld. Je doet geen impulsaankopen en je ontwikkelt je eigen stijl. En dat is toch eigenlijk wat we allemaal het liefste willen.

Heb jij ervaring met een capsule wardrobe? Laat je het ons dan weten?

Over de schrijver

5 gedachten over “Een capsule wardrobe: combineer 37 items tot 80 outfits”

  1. Pingback: Altijd wat om aan te trekken met deze capsule wardrobe

  2. Pingback: Vijf tips om je eigen kledingkast te verduurzamen - Wyke Potjer

  3. Pingback: Na deze masterclass zijn overvolle kasten en impulsaankopen verleden tijd

  4. Leuk initiatief maar een tip als het mag:
    Gebruik geen termen als “30 wears campagne”, “social enterprises”, mindblowing. Termen als items, outfit and capsule wardrobe en modevloggers is al erg genoeg als het simpelweg om een paar kledingstukjes gaat!

Reacties zijn gesloten.