Zo vul je zelf je cartridge bij. Het is gemakkelijker en vooral duurzamer dan je denkt

We denken misschien dat papier echt heel erg 20ste eeuw is, maar niets is minder waar. We printen er nog steeds behoorlijk op los. Wereldwijd kopen we jaarlijks meer dan 1,1 miljard cartridges, waarvan er zeker 500 miljoen op de vuilnisbelt eindigen. Als je bedenkt dat cartridges gerecycled en/of hergebruikt kunnen worden, is hier enorme milieuwinst te behalen.
Ook al doen we bijna alles digitaal, je weet pas echt dat je nog niet helemaal paperless bent als je iets moet printen en je cartridge leeg is. Het is zo frustrerend als de inkt in vaal gekleurde strepen op je blaadje verschijnt, terwijl je net een officieel document moet versturen. Had je maar een voorraadje aangelegd.

Geen voorraad aangelegd

Fabrikanten van printers verleiden consumenten met goedkope apparaten, maar als je de cartridge moet vervangen, schrik je je een ongeluk. Voor hetzelfde geld kun je bijna een nieuwe printer kopen. Daardoor worden printers soms sneller vervangen dan nodig en ook dat is allesbehalve duurzaam.

Weggooien is nergens voor nodig

Om te kunnen printen, zijn er ook duurzamere alternatieven. Je kunt je cartridge (laten) navullen, of je koopt een nieuwe en levert de oude in bij een recyclepunt. Gewoon weggooien is in elk geval nergens voor nodig.

Cartridge navullen

Een cartridge kun je bij een speciale winkel laten navullen. Soms moet je even wachten, maar je bent meestal binnen 30 minuten klaar. Een groot voordeel is, dat hij vaak nog voller is dan bij een nieuw exemplaar. Navullen kan helaas niet oneindig lang doorgaan, maar vijf tot tien keer lukt zeker. Daarna wordt de kwaliteit minder.
Als je een beetje handig bent, kun je de cartridge ook zelf navullen. Je kunt een navulset aanschaffen met een duidelijke gebruiksaanwijzing. Trek wel goede handschoenen aan, anders zitten je handen na afloop vol met vlekken. Gelukkig is er voor alle klusjes wel een goede youtube video.

Het zou kunnen dat je printer de chip op de cartridge niet herkent. Je moet de chip dan resetten. Hiervoor heb je een klein apparaat nodig dat werkt op batterijen of via een usb-kabel.

Opsturen of weggooien

Is de cartridge een aantal keer bijgevuld en ben je niet meer tevreden over de kwaliteit, dan is vervangen onvermijdelijk. Je kunt de oude cartridge inleveren bij een inzamelpunt, schenken aan een goed doel, of weggooien bij het klein chemisch afval. Soms zijn er ook inzamelpunten in supermarkten waar je ze verantwoord kwijt kunt.

Een nieuwe nodig

Heb je een nieuwe cartridge nodig? Dan kun je kiezen om er een van een huismerk te kopen. Deze zijn vaak net zo goed én een stuk goedkoper. Misschien als meer mensen dit doen, veranderen de producenten van printers hun verdienmodel, krijgen de apparaten een eerlijke prijs, belanden cartridges niet meer op de vuilnisbelt. Tot we helemaal digitaal zijn natuurlijk.

Over de schrijver